You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Journalistiek vrijwilligerswerk in Ghana

Overzicht
Project overzicht
  • Waar: Accra
  • Type projecten: Geprinte media, tv en radio
  • Jouw rol binnen dit project: Samenwerken met kleine teams van lokale journalisten, je krijgt een aantal verantwoordelijkheden, zoals onderzoek doen naar verhalen, het interviewen van mensen, het schrijven van artikelen of nieuws becommentariëren ‘on air’. Je kan ook helpen bij het ontwerpen van websites en betrokken zijn in verscheidene aspecten van het produceren van publicaties of een radio show
  • Accommodatie: Bij een gastgezin
  • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
  • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
  • Mogelijk vanaf: 3 weken
  • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
  • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder
  • Specifieke eisen: Vloeiend spreken en schrijven van de Engelse taal

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers vanaf 16 jaar bij onze journalistieke projecten in Ghana. Wij bieden jou de mogelijkheid om samen met echte vakmensen praktijkervaring op te doen of deze te delen. Je kunt meewerken bij een lokale krant of tijdschrift, maar ook bij een tv- of radiostation. Onze projecten zijn gevestigd in Accra, een interessante en levendige stad waar veel gebeurd op politiek, cultureel en sociaal gebied. 

Journalistiek in Ghana

Vrijwilligerswerk journalistiek project in Ghana

Jouw project en werkzaamheden worden bepaald aan de hand van jouw ervaringen en interesses. Iedereen, met of zonder ervaring is dan ook meer dan welkom! Je wordt betrokken bij allerlei aspecten van het bedrijf waar je werkt en er wordt van je verwacht dat je 100 procent inzet toont. Op deze manier haal je alles uit je verblijf in Ghana en wordt je CV verrijkt met een interessante en belangrijke werkervaring.

Engels is de voertaal binnen de Ghanese media en hoewel vrijwilligers die van oorsprong een andere taal spreken van harte welkom zijn op dit project, is het wel belangrijk dat je in staat bent vloeiend Engels te spreken en te schrijven.

Geprinte media in Ghana; tijdschriften en kranten

Wil je ervaring opdoen binnen de geprinte media? Kies dan voor een project bij één van de kranten of tijdschriften in Ghana, waarmee Projects Abroad een uniek samenwerkingsverband heeft. Je komt terecht in een hectische omgeving waar iedereen druk bezig is met het laatste nieuws, deadlines en research. Jouw vaardigheden worden in deze “andere” wereld op de proef gesteld waardoor je genoeg kans hebt om jezelf te ontwikkelen.

Vrijwilligers met ervaring kunnen aan de slag bij één van de twee grootste dagbladen van Ghana, The Mirror en The Daily Graphic. Beide dagbladen zijn eigendom van de overheid, maar in Ghana heerst over het algemeen grote persvrijheid en er zijn weinig beperkingen.

Afhankelijk van je niveau word je begeleid door een ervaren medewerker van de krant of het tijdschrift waar jij gaat werken. Samen bespreek je regelmatig jouw voortgang en de werkzaamheden die je doet of nog graag wilt gaan doen. Het is belangrijk dat jij je proactief opstelt en niet bang bent om jouw ideeën naar voren te brengen. We raden je aan je van te voren te verdiepen in het leven in West-Afrika, zodat je goed voorbereid bent.

Vrijwilligerswerk bij een radiostation in Ghana

In Ghana speelt de radio een grote rol voor de informatievoorziening en het entertainment van veel inwoners. Projects Abroad vrijwilligers zijn van harte welkom om ervaring op te doen binnen een van de lokale Ghanese radiostations. Live FM, Radio XYW en Radio Atlantic zijn voorbeelden van radiostations waar vrijwilligers al zijn geplaatst. Sommige stations bieden voornamelijk praatprogramma’s, waar andere meer focussen op gemeenschapsprogramma’s, nieuws en muziek.

Alle radiostations hebben een groot publiek en zijn erg populair. Vrijwilligers zijn in het verleden wel eens herkent op straat in Accra aan de hand van hun stem! Jij kan helpen bij het produceren van een show, het nieuws lezen, deelnemen aan een debat of talkshow, of je kunt de straat op gaan en de mensen vragen naar hun visie op specifieke onderwerpen. Ook heeft een vrijwilliger kortgeleden nog zijn eigen sportprogramma gepresenteerd.

Afhankelijk van je interesses word jij bij één van de radiostations geplaatst en draai je mee in de voorbereidingen en uitvoering van één of meerdere programma’s, laat dus weten wat je leuk vindt. Het kan zomaar zijn dat jij op je eerste of tweede werkdag al live op de radio te horen bent!

Vrijwilliger bij een televisiestation in Ghana

Naast kranten en radio zijn er in Ghana ook een tv-zender waar je als vrijwilliger mee kunt werken om ervaring op te doen. Dit is een particuliere tv-zender genaamd Metro TV, met programma’s die vooral gericht zijn op evenementen en nieuws uit de sportwereld. Deze zender trekt een groot publiek.

Je wordt begeleid door één van de reporters en begint met werkzaamheden zoals het lezen en schrijven van scripts voor programma’s. Daarnaast ga je ook meewerken aan het produceren en bewerken van programma’s en kun je zelfs het presenteren van een live programma op je nemen. Omdat voetbal de populairste sport is in Ghana, is een voorliefde en kennis van deze sport belangrijk.

Je komt in aanraking met alle aspecten van televisie maken waardoor je een bijzonder waardevolle ervaring opdoet.

Wanneer ga jij het avontuur aan?

Projects Abroad biedt jou de mogelijkheid kennis te maken met de journalistieke wereld in een ontwikkelingsland. Zo kun je als vrijwilliger voor een tussenjaar kiezen waarbij je na jouw periode op de middelbare school journalistieke ervaring opdoet en je op deze manier alvast een waardevolle basis voor je vervolgopleiding legt. Ook voor afgestudeerden die werk zoeken is dit een ideale manier om ervaring op te doen in het journalistieke werkveld. Deze ervaring levert je praktische vaardigheden op en zorgt tegelijkertijd voor een waardevolle toevoeging aan je CV.

Onze journalistieke projecten zijn ook geschikt voor journalisten die een loopbaanonderbreking nemen of hun horizon willen verbreden.

Naast het ontdekken van de journalistieke wereld kun je in de avonden en weekenden genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (eventueel samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen op onze Land informatie.

Stage
Bel ons:
+32 (0) 38081112
Agenda informatiedagen

Klimaat

Source: Wikipedia

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲