You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een lesgeef project in Ghana

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Voornamelijk in Akuapem Hills, maar ook beschikbaar in Cape Coast
 • Soort scholen: Basisschool
 • Leeftijd van scholieren op het project: 3-12 jaar
 • Gemiddelde grootte van de klas: 20-40 scholieren
 • Jouw rol binnen dit project: Leraar of klassenassistent (Engels, Frans, Geografie, IT en Wiskunde)
 • Extra vakken die je kunt geven: Kunst, drama, muziek en sport
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk. Tijdens schoolvakanties zijn er "summer schools"
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Ben je boven de 21 jaar dan moet je een Verklaring omtrent Gedrag aanleveren

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers vanaf 16 jaar op onze lesgeef projecten in Ghana. In ruil voor jouw energie en motivatie om les te geven, geven de leerlingen graag blijk van hun enthousiasme en leergierigheid. Engels is de officiële taal in Ghana, maar er zijn ook diverse lokale talen. Jij kunt als vrijwilliger met of zonder ervaring binnen het onderwijs kinderen op een creatieve manier hun taalvaardigheden helpen verbeteren. Of je nu klassenassistent bent of zelfstandig een klas begeleidt, jouw hulp is meer dan welkom.

Werkplekken binnen het onderwijs voor vrijwilligers in Ghana

Vrijwilligerswerk lesgeef project in Ghana

Als vrijwilliger kun je zowel op basisscholen als op middelbare scholen in Ghana Engelse les geven. Er is vaak een tekort aan personeel en middelen om de kinderen op een goede manier te onderwijzen. Je wordt in het begin ingezet naast een docent en afhankelijk van je ervaring, inzet en enthousiasme ga je steeds meer zelf lessen voorbereiden en uitvoeren. Het zal even wennen zijn, maar je collega’s ter plaatse waarderen jouw hulp enorm. Ook staan zij altijd open voor nieuwe ideeën en methoden. Als je gaat deelnemen aan dit project is het belangrijk dat je zelf goed Engels kan spreken en schrijven.

De meeste scholen waar Projects Abroad mee samenwerkt zijn in de heuvels van Akuapem Hills, ongeveer een uur ten noorden van Accra. Er zijn ook mogelijkheden om in Cape Coast les te geven. Afhankelijk van jouw voorkeuren en de beschikbaarheid word je op één van de locaties geplaatst. Meestal wordt je gevraagd om de ingeroosterde lessen Engels te gaan verzorgen, maar het kan ook zijn dat je één klas toegewezen krijgt waar je gedurende de dag zal assisteren bij de verschillende lessen en onderwerpen. 

Doordat er het hele jaar door vanuit allerlei landen vrijwilligers naar Ghana gaan, maak je deel uit van een lang durend project en gaat jouw werk door als je weer vertrekt. Je maakt dus een groot verschil door te kiezen voor een lesgeef project. Niet alleen de kinderen die je lesgeeft worden geholpen, ook je collega’s krijgen nieuwe inspiratie door jou. Bovendien is het voor jezelf een onvergetelijke en waardevolle ervaring.

Onderwijs in Ghana

Creativiteit tijdens het lesgeef project

Engels is altijd de basis van het lesgeven, maar daarnaast zijn er ook allerlei andere mogelijkheden om het nog leuker te maken. Denk bijvoorbeeld aan toneelles, muziek, sporten, wiskunde of aardrijkskunde. Zeker als jouw klas al een goede basis heeft van het Engels, zijn deze vakken een leuke aanvulling en kan je ze gebruiken om de Engelse spreekvaardigheid te oefenen.

Tijdens de belangrijkste schoolvakanties in augustus en september is er een speciaal zomerprogramma voor kinderen. Dit programma is erg populair onder de Ghanese scholieren omdat het net even anders is dan het reguliere onderwijs en toch erg leerzaam.

Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van onze projecten in het Ghana Teaching Management Plan.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Julie Albers op het lesgeef project in Ghana
Julie Albers
Als ik je een ding zou moeten meegeven, dan is het dit: schrijf je onmiddellijk in en laat je onderdompelen in het geweldige Ghana. Het is een fantastische ervaring, die eigenlijk iedereen zou moeten meemaken. “The gateway to Africa” is unforgettable, het werk is ongelofelijk leuk en Projects Abroad is een goede en betrouwbare organisatie. Het enige waar ik nu nog aan kan denken, is wanneer ik weer terug kan naar Ghana…! Lees meer...

Hoe ziet een werkdag in het Ghanese onderwijs eruit?

De omstandigheden waarin je lesgeeft zijn vaak eenvoudig en creativiteit om de lessen op een uitdagende manier vorm te geven is dan ook belangrijk. Je collega’s ter plaatse helpen je op gang en zorgen ervoor dat je niet zomaar alleen voor de klas staat. Je kunt eventueel ook met een andere vrijwilliger voor de klas komen te staan. De kinderen vinden het geweldig om van jou les te krijgen en doen vol enthousiasme mee met alle oefeningen en spelletjes. Dit is een goede kans om te ontdekken of het onderwijs echt iets voor jou is of om jouw talenten nog verder te ontwikkelen.

De klassen zijn gemiddeld tussen de 20 en 40 leerlingen en je kunt je voorkeur qua leeftijdsgroep aan ons vertellen. De kinderen zijn in de leeftijd van 3 tot 12 jaar oud. Je begint rond 08.00 uur ’s morgens. De kinderen zitten dan al vol enthousiasme te wachten op de eerste les.

Leer kinderen het alfabet

Lesgeef vrijwilligers in Ghana kunnen regelmatig deelnemen aan workshops die door onze lokale collega’s worden gegeven. De workshops zullen je meer inzicht geven in het Ghanese onderwijssysteem en je krijgt meer informatie over de school waar je werkt. Ook krijg je advies en suggesties aangereikt over het plannen van je lessen en over activiteiten en spelletjes die je bij je lesgeef project kunt organiseren. De workshops kunnen ook aandacht besteden aan onderwerpen zoals cultuurverschillen, lesgeef technieken en tips rond communicatie.

In de avonden en weekenden kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Ghana Teaching Management Plan Stage
Bel ons:
+32 (0) 38081112
Agenda informatiedagen

Klimaat

Source: Wikipedia

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲