You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk voor ervaren advocaten en juristen in Ghana

Overzicht
 • Waar: Accra
 • Type projecten: Mensenrechten (Projects Abroad Human Rights Office)
 • Jouw rol binnen dit project: Vrijwilligers helpen de lokale medewerkers. Afhankelijk van jouw kennis en vaardigheden, werk je aan het bemiddelen bij (familie)conflicten, het opstellen van juridische documenten, juridisch advies geven en werken aan bewustwording onder de lokale bevolking.
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 4 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Vereisten: Minimaal een afgerond bachelor diploma rechten en goede Engelse taalvaardigheden

Dit vrijwilligersproject biedt hulp door het geven van juridisch advies en het verdedigen van de rechten van mensen en gemeenschappen in Ghana.

Hoewel Ghana politiek gezien een stabiel land is, worden mensenrechten helaas nog op grote schaal geschonden. Advocaten en activisten zetten zich in voor het beschermen van de mensenrechten, van kinderhandel tot de behandeling van illegale immigranten.

Het mensenrechtenkantoor van Projects Abroad, PAHRO (Projects Abroad Human Rights Office) bevindt zich in de hoofdstad Accra en onderzoekt dergelijke gevallen van schending van de mensenrechten.

Hoe kunnen advocaten en juristen bijdragen aan vrijwilligersprojecten in Ghana?

Als vrijwilliger kun je jouw kennis en ervaring als afgestudeerd jurist, advocaat of mensenrechtenactivist gebruiken om het lokale team te helpen. Zo kun je jouw deskundigheid en vaardigheden inzetten bij het uitvoeren van belangrijke taken, bijvoorbeeld:

 • Aanvragen voor rechtsbijstand bestuderen en verwerken.
 • Bemiddelen bij geschillen, bijvoorbeeld bij zakelijke conflicten over schulden of familieconflicten.
 • Juridische documenten opstellen, zoals het schrijven van een brief aan de politie of het uitvaardigen van een dwangbevel voor het betalen van kinderalimentatie.
 • De positie van het mensenrechtenkantoor (PAHRO) vertegenwoordigen op (pers)conferenties, seminars en andere presentaties.
 • Mensen op het platteland bewust maken van mensenrechten, vooral vrouwen en kinderen.
 • Gratis juridisch advies geven aan een toenemend aantal klanten.

Vrijwilligerswerk advocaat in Ghana

Het mensenrechtenkantoor is in drie afdelingen onderverdeeld: Social Justice, Research en Legal Services. Als vrijwilliger werk je samen met onze eigen advocaat op deze laatste afdeling en ondersteunt zo het juridische werk van het kantoor. Het kan zijn dat je een zaak toegewezen krijgt in het kader van de gratis juridische ondersteuning, of dat je juridisch onderzoek doet. Als je wilt, is het ook mogelijk om je in te zetten voor het vele werk dat we in de gemeenschap doen, bijvoorbeeld workshops, outreach programma’s en presentaties over mensenrechten.

Als vrijwilliger op dit mensenrechtenproject werk je acht uur per dag, van maandag tot en met vrijdag. Je werkt ofwel met het mensenrechtenkantoor van Projects Abroad (PAHRO), of met onze partnerorganisatie, de Legal Aid Board. Hier werk je samen met gekwalificeerde advocaten en juristen, doet gesprekken met cliënten, je biedt juridisch advies en bereidt documenten voor rechtszaken voor, zoals verzoekschriften tot echtscheiding en voogdijbeschikkingen.

Het project loopt het hele jaar door, dus je kunt op elk moment beginnen. Jij beslist zelf hoeveel tijd je beschikbaar hebt en wij helpen je om daar het beste uit te halen. De minimale deelnametijd is 4 weken.

Als vrijwilliger met professionele ervaring werk je ook samen met niet-gekwalificeerde Projects Abroad-vrijwilligers – het werk wordt verdeeld naar gelang ieders ervaring en specialisme.

Wat kan dit project voor mij als rechtsgeleerde betekenen?

Werk als advocaat in Ghana

Dit vrijwilligersproject in het buitenland geeft je de gelegenheid om als advocaat tijdens je sabbatical samen te werken met gekwalificeerde en ervaren Ghanese juristen en mensenrechtenactivisten. Je kunt ideeën en ervaringen met hen uitwisselen en leren van de problemen waar ze in een ontwikkelingsland mee te maken hebben. Door het werken in een veeleisende, maar stimulerende omgeving, verbeter je jouw eigen kennis en vaardigheden.

Het is belangrijk om rekening te houden met de culturele verschillen tussen Ghana en jouw eigen thuisland. Soms kun je jouw professionele vaardigheden niet op dezelfde manier overbrengen als je dat hier zou doen. Dingen gaan misschien langzamer en vooruitgang wordt moeilijker bereikt dan je gewend bent. De taal, lokale procedures en tradities maken allemaal onderdeel uit van de uitdaging die dit mensenrechtenproject biedt.

Waar zorgt Projects Abroad voor tijdens mijn vrijwilligersproject?

Wij hebben al meer dan 20 jaar ervaring met het organiseren en managen van vrijwilligersprojecten. Wij zorgen voor support en begeleiding zodat je verblijf in Ghana zowel leuk als succesvol verloopt:

 • Veilige accommodatie bij een Ghanees gastgezin, dicht bij jouw vrijwilligersproject.
 • 24 uur/dag ondersteuning van ons toegewijde en vriendelijke lokale begeleidingsteam.
 • Een lokale medewerker haalt je op van de luchthaven.
 • Uitgebreide reis- en ziektekostenverzekering.

Als je denkt dat jouw kennis en ervaring dit rechtenproject van nut kunnen zijn, maar niet over de gevraagde kwalificaties beschikt, neem dan contact met ons op.

Bel ons:
+32 (0) 38081112
Agenda informatiedagen

Klimaat

Source: Wikipedia

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲