You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk voor sociaal en maatschappelijk werkers in Ghana

Overzicht
 • Waar: Diverse regio’s (afhankelijk van jouw ervaring werk je op 1 of meerdere locaties)
 • Type projecten: Centra voor misbruikte kinderen, opvangtehuizen en andere soorten centra.
 • Leeftijden van kinderen / Volwassenen: Wisselend
 • Jouw rol binnen dit project: Vrijwilligers ondersteunen de lokale medewerkers in hun dagelijkse werkzaamheden. Afhankelijk van jouw ervaring kun je bijvoorbeeld voorlichting geven, helpen bij evaluaties en workshops geven aan je lokale collega’s.
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken (bij voorkeur 4 weken of langer zodat je meer impact kunt maken)
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Vereisten: Minimaal een relevante afgeronde bachelor opleiding, 3 jaar relevante werkervaring en goede Engelse taalvaardigheden.

Sociale projecten in Ghana voor vrijwilligers zijn perfect geschikt voor sociaal en maatschappelijk werkers met minstens 3 jaar werkervaring tijdens een vakantie of sabbatical. Er wordt maar weinig sociaal werk gedaan in Ghana. Weinig mensen hebben een relevante opleiding gedaan en nog minder zijn er succesvol mee bezig in hun dagelijks werk. Dit komt vooral doordat geestelijke gezondheid niet zo belangrijk wordt gevonden, zoalang je fysiek gezond bent en kunt werken dan gaat het goed met je. Toch zijn er veel kinderen in Ghana die zeker veel behoeften hebben aan psychische gezondheid, zoals kinderen die slachtoffer zijn van misbruik, kinderhandel en slechte invloeden vanuit huis. Als sociaal of maatschappelijk werker maak jij een belangrijk verschil door jouw kennis en ervaring te delen met je collega's in Ghana. Zo wordt de zorg en hulp bij de projecten waar gewerkt wordt steeds beter en kunnen de kinderen beter geholpen worden.

Hoe kunnen gekwalificeerde en ervaren sociaal en maatschappelijk werkers bijdragen aan vrijwilligersprojecten in Ghana?

Vrijwilligerswerk sociaal werker in Ghana

Een van de voordelen van het vrijwilligerswerk op een professioneel project is dat je werkplek wordt aangepast aan jouw expertise en interesses. Ook kun je zelf bepalen wanneer je begint. Wij raden wel aan om minstens één maand beschikbaar te stellen voor dit project.

De bedoeling van dit sociale project is om de sociale zorg en support in Ghana structuur te geven. Tijdens je verblijf werk je in verschillende centra die slachtoffers van sociaal misbruik beschermen, zoals opvanghuizen voor mishandelde en misbruikte kinderen en penitentiaire inrichtingen. Met hulp van jouw ervaring en expertise en door het opleiden van het lokale team hopen we betere omstandigheden te creëren voor de kinderen in deze instellingen.

Bij aankomst leggen de lokale medewerkers van ons team je uit welke problemen er spelen en hoe belangrijk dit sociaal en maatschappelijk werk is: je werkt in instellingen voor kinderen met een moeilijke achtergrond. Het is belangrijk om de kinderen te proberen te begrijpen en hen te leren kennen. Misschien wel nog belangrijker is om de Ghanese cultuur, normen en waarden te begrijpen. Je komt kinderen tegen die verkocht zijn voor goedkope arbeid, weeskinderen zonder familie en kinderen uit arme gezinnen zonder educatie.

Als vrijwilliger kun je jouw kennis en expertise als gekwalificeerd sociaal en maatschappelijk werker gebruiken om het lokale personeel te ondersteunen. Zo kun je jouw deskundigheid, ervaring en vaardigheden inzetten bij het uitvoeren van belangrijke taken, bijvoorbeeld:

 • Voorlichting geven en de bevolking bewust maken van sociale factoren en problemen.
 • De behoeften van de rehabilitatie- en supportcentra voor slachtoffers van misbruik evalueren en een lange-termijn zorgplan maken waar deze instituten en andere kleinere organisaties mee kunnen werken.
 • De werkmethoden van de opvanghuizen en supportcentra evalueren en alternatieven voorstellen.
 • De problemen en behoeften van de kinderen evalueren.
 • Workshops en seminars geven aan het zorgpersoneel, de lokale maatschappelijk werkers en vrijwilligers om de therapeutische en counseling-methoden te verbeteren.

De sociale projecten bieden je een unieke kans om belangrijke hulp te bieden aan sommige van de meest kwetsbare mensen in Ghana.

Je bent het hele jaar door welkom. Jij beslist zelf hoeveel tijd je beschikbaar hebt en wij helpen je om daar het beste uit te halen.

Wat kan dit project voor mij als sociaal werker betekenen?

Sociaal werker in Ghana

In Ghana brengt je veel tijd door in de lokale gemeenschappen en instituten. Je werkt met het sociale zorgpersoneel, volwassenen en kinderen en leert een andere cultuur en levenswijze kennen in een ontwikkelingsland. De Ghanezen willen ook graag horen over jouw eigen leven thuis, je familie en vrienden. Wij noemen dit 'culturele uitwisseling' en we denken dat dit onze vrijwilligers inspireert en een nieuwe blik op het leven biedt.

Er wordt niet veel gedaan op het gebied van sociaal en maatschappelijk werk in Ghana. Als gevolg hiervan wordt het belang van dit werk maar zelden gewaardeerd en wordt het door de grote meerderheid niet begrepen. Het kan zijn dat ze een andere houding of aanpak hebben dan je in eigen land gewend bent. Je kunt ervaringen en ideeën uitwisselen met de lokale maatschappelijk werkers in Ghana. Op dit vrijwilligersproject werk je met beperkte middelen om het sociale systeem te verbeteren en lange-termijn rehabilitatieprogramma's en structuren op te zetten. Maar het belangrijkste is dat je de slachtoffers van misbruik in Ghana een betere en hoopvollere toekomst kunt geven.

Waar zorgt Projects Abroad PRO voor tijdens mijn vrijwilligersproject?

Wij hebben al meer dan 20 jaar ervaring met het organiseren en managen van vrijwilligersprojecten. Wij zorgen voor support en begeleiding zodat je verblijf in Ghana zowel leuk als succesvol verloopt:

 • Veilige accommodatie bij een Ghanees gastgezin, dicht bij jouw vrijwilligersproject.
 • 24 uur/dag ondersteuning van ons toegewijde en vriendelijke lokale begeleidingsteam.
 • Een lokale medewerker haalt je op van de luchthaven.
 • Uitgebreide reis- en ziektekostenverzekering.

Als je denkt dat jouw kennis en ervaring dit sociale project van nut kunnen zijn, maar niet over de gevraagde kwalificaties beschikt, neem dan contact met ons op.

Bel ons:
+32 (0) 38081112
Agenda informatiedagen

Klimaat

Source: Wikipedia

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲