You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een rechten project in Ghana

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Accra
 • Type Project: Rechten
 • Jouw rol binnen dit project: Meelopen met lokale advocaten en juristen, helpen bij de dagelijkse werkzaamheden in een juridisch advocatenkantoor
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: Vanaf 4 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder

Rechten vrijwilligers in Ghana werken in een lokaal juridisch advocaten kantoor of bij het Ghana Legal Aid Scheme. Door onze samenwerking met deze lokale advocaten kantoren en de juridische bijstand van de overheid, kunnen wij vrijwilligers met al enige juridische ervaring de mogelijkheid bieden om zich actief bezig te houden met het oplossen van juridische klachten en specifieke problemen van mensen die benadeeld zijn.

Als onderdeel van het werk dat onze lokale collega’s bij het Projects Abroad Human Rights Office doen, proberen we juridische oplossingen te bieden voor mensenrechten geschillen. Vrijwilligers werken bij onze partners, maar krijgen daarbij genoeg ondersteuning en hulp van het lokale personeel van het Human Rights Office.

Aanvullend zijn rechten vrijwilligers vaak ook in staat om hun kennis en ervaring op juridisch gebied verder toe te passen binnen de ‘social justice’ projecten die de vrijwilligers op het Mensenrechten project organiseren.

Dit project is het meest geschikt voor vrijwilligers die al rechten studeren of die zijn afgestudeerd en graag praktijkervaring op willen doen in een compleet nieuwe en andere omgeving. Aanvullend biedt het inzicht in Ghanese wetgeving, rechtsprocedures, juridische bijstand en de huidige mensenrechten problemen in Ghana. De ervaring die je hier op kan doen, zal een mooie aanvulling zijn op je CV.

Vrijwilligerswerk op een juridisch project in Ghana

Vrijwilligerswerk mensenrechten project in Ghana

Op het rechten project in Ghana zal je de rol van juridisch stagiaire op je nemen. Je gaat het zeker druk krijgen, want je komt te werken op een voltijd project waar vrijwilligers met interesse in rechten en een passie voor het teweeg brengen van veranderingen goed worden benut. Je werkt samen met lokale advocaten en juristen en kantoormedewerkers in een professionele omgeving en er wordt van je verwacht dat je je professioneel opstelt.

Het kan zijn dat je enkele administratieve juridische taken krijgt, die vergelijkbaar zijn met taken die je in bij een juridisch kantoor thuis te doen zou krijgen. Zo kan het zijn dat je dossiers aan legt voor nieuwe cliënten, gespreken voert, rechtszaken of juridische bemiddeling bijwoont, juridische documenten opstelt of research doet. Het verschil zit hem er in dat je je bezig houdt met cliënten uit een heel andere cultuur en sociaal economische achtergrond en de onderwerpen waar je mee te maken krijgt reflecteren dit.

Het type zaken waar je mee te maken krijgt kunnen erg uiteenlopen en hangen af van op welk project je precies geplaats wordt. Vaak kom je de volgende onderwerpen tegen:

 • Zaken omtrent de grondwet
 • Successierecht
 • Verhuurder/huurders conflicten
 • Familierecht, voogdijschap, kinderrecht en echtelijke twisten
 • Criminele delicten
 • Eigendomsrecht
 • Contractrecht
 • Arbeidsrecht
 • Persoonlijke aansprakelijkheid of nalatigheid
 • Andere zaken die juridische bijstand vereisen

We proberen met name gekwalificeerde advocaten of juristen, of rechten studenten die in hun laatste jaar zitten op het rechten project in Ghana te plaatsen, maar ook als je nog niet in je laatste jaar rechten zit ben je welkom op dit project. Wel zal de hoeveelheid werk en de complexiteit van de taken die je toegewezen krijgt afhankelijk van jouw kennis en ervaring en van de onvoorspelbaarheid van dit werkveld.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Katja Sondorp op het Recht & Mensenrechten project in Ghana
Katja Sondorp
De voornaamste doelen van het kantoor zijn om mensen bewust te maken van hun rechten en toezicht te houden op de mensenrechten. Zo heb ik op mijn 2e dag gelijk een presentatie gegeven over huiselijk geweld aan leraren (bewustwording). Ik heb aan heel veel verschillende projecten gewerkt [..]. Aan elk project werk je met 2 of 3 mensen en een supervisor. Lees meer...

Help ook mee bij het Recht & Mensenrechten project

Aanvullend op jouw full time deelname aan het rechten project, is het mogelijk om ook te assisteren bij het Recht & Mensenrechten project. Hier kun je jouw juridische kennis en ervaring toepassen om het project te versterken. Zo kun je bijvoorbeeld een lezing geven, helpen bij research, deelnemen aan één van de juridische outreaches, of meehelpen bij een training of bemiddeling bij een geschil in de gemeenschap.

De beschikbaarheid van dit werk hangt af van het huidige mensenrechten project en van de ervaring, interesse en het planning van de vrijwilliger. De prioriteit zal in eerste instantie altijd liggen bij het eigen rechten project. Als je graag dit soort activiteiten tijdens je rechten project wilt doen, laat ons dan weten wanneer je je gaat inschrijven.

Dit project loopt het hele jaar door, maar tijdens Kerst en Oud & Nieuw is het 2 weken gesloten.

In de avonden en weekenden kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Je kunt al vanaf 2 weken deelnemen aan het rechten project in Ghana, mocht je niet in de gelegenheid zijn om langer deel te nemen. Je leert veel over de cultuur en werkt nauw samen met de lokale gemeenschap, maar wees je er van bewust dat je misschien niet dezelfde impact kan achterlaten als vrijwilligers die voor langere tijd deelnemen.

Stage
Bel ons:
+32 (0) 38081112
Agenda informatiedagen

Klimaat

Source: Wikipedia

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲