You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen aan Projects Abroad over vrijwilligerswerk en stage in het buitenland. Ze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, om het zoeken naar jouw vraag en antwoord te vereenvoudigen.

Oriëntatie en voorbereidingen

Wat is Projects Abroad?

Projects Abroad is een internationale organisatie voor vrijwilligerswerk in het buitenland, die sinds 1992 actief is. Inmiddels zijn er meer dan 140 projecten in meer dan 25 bestemmingen. Lees meer over onze geschiedenis en onze missie en waarden

Hoe weet ik of Projects Abroad betrouwbaar is?

Het is begrijpelijk dat je graag wilt weten of een vrijwilligersorganisatie ook echt betrouwbaar is voor je besluit deel te nemen aan een project. Op de pagina Wat maakt ons bijzonder lees je meer over wat ons als organisatie onderscheid. Bij de ervaringsverhalen kun je meer lezen over de ervaringen van vrijwilligers die al met Projects Abroad hebben deelgenomen. Als je wilt kunnen we jou ook met een oud-vrijwilliger in contact brengen.

Waarom zou ik voor Projects Abroad kiezen?

Projects Abroad heeft meer dan 20 jaar ervaring in het organiseren van vrijwilligerswerk wereldwijd. Daarnaast zijn we flexibel en bepaal je zelf je bestemming, project, startdatum en verblijfsduur. We hechten belang aan het opzetten van waardevolle projecten waar jij op jouw manier een bijdrage aan kunt leveren aan de doelstellingen voor de lange termijn. Projects Abroad biedt daarnaast 24/7 begeleiding van fulltime lokale Projects Abroad medewerkers in elke bestemming.

Wie kan er deelnemen met Projects Abroad?

Projects Abroad is er voor iedereen vanaf 15 jaar. Bijvoorbeeld voor jongeren vanaf 15 jaar in de zomervakantie, reguliere projecten voor vrijwilligers vanaf 16 jaar, zoals schoolverlaters in een tussenjaar, studenten tijdens een vakantie of stage, of studenten die onlangs zijn afgestudeerd, volwassenen tijdens een sabbatical, professionals en ouderen die bijvoorbeeld al met pensioen zijn. Ook gezinnen met kinderen jaar zijn welkom bij Projects Abroad.

Kan ik jullie ontmoeten?

Ja, je kunt ons persoonlijk ontmoeten door je aan te melden voor één van onze informatiedagen die regelmatig plaatsvinden in Nederland en België. We zijn ook regelmatig te vinden op beurzen en we geven voorlichting op scholen. Als een informatiedag of beurs niet uitkomt, kijk dan eens bij de online infosessies. Deze online presentaties kun je vanuit huis online volgen via je computer of tablet, na afloop kun je vragen stellen. Kijk hier voor de data en om je aan te melden. Het is natuurlijk ook mogelijk om een afspraak te maken om langs te komen op kantoor.

Waar kan ik vrijwilligerswerk doen?

Projecten zijn mogelijk in meer dan 25 bestemmingen wereldwijd. Klik op Bestemmingen voor een overzicht. Klik vervolgens op een land naar keuze op de landkaart om meer te lezen over de bestemming en de projecten die daar worden aangeboden.

Welke projecten kan ik doen?

Je hebt de keuzen uit 16 project categorieën, waaronder Sociale zorg, Lesgeven, Sport, Natuurbehoud & Milieu, Gezondheidszorg en Bouwen. In veel bestemmingen is er de mogelijkheid tot het volgen van een Taalcursus.
Ook zijn er projecten speciaal opgezet voor vrijwilligers met specifieke ervaring.
Wil je graag in een groep werken, dan zijn er verschillende groepsreizen. Zo bieden we speciale jongerenreizen, voor vrijwilligers van 15 tot 18 jaar oud, die een gestructureerd programma volgen, onder extra begeleiding van onze lokale collega's. Dit is een goede optie voor jonge vrijwilligers of jongeren tot 18 jaar die voor het eerst gaan reizen.
Ook voor jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar zijn zowel door het jaar heen als in de zomervakantie groepsreizen beschikbaar, de zogeheten twintigersreizen. Voor middelbare schoolverlaters in een tussenjaar is er een uitgebreide Global Gap wereldreis met vrijwilligerswerk in 5 verschillende bestemmingen.
Voor individuele groepen vanaf 5 personen kan er ook een groepsreis met een programma op maat worden gemaakt.

Wanneer kan ik vertrekken?

De reguliere projecten lopen bijna allemaal het gehele jaar door en je kunt zelf je startdatum en verblijfsduur bepalen. Voor groepsreizen gelden wel vaste vertrekdata. Ideaal gezien, meld je je 3 maanden of langer vooraf aan, zodat zowel jij als wij ruim de tijd hebben voor alle voorbereidingen. De tijd die je nodig hebt voor de voorbereidingen is afhankelijk van het gekozen project en de bestemming. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn een Verklaring omtrent Gedrag of visum aan te vragen. Vaak is vertrekken binnen een maand ook nog haalbaar, maar wil je sneller weg, neem dan contact met ons op.

Hoelang kan/moet ik aan een project deelnemen?

De reguliere projecten zijn vrijwel allemaal beschikbaar vanaf 2 weken en in sommige gevallen, vanaf 4 weken of langer. Afgezien van deze minimale deelname kun je zelf je verblijfsduur bepalen. Lees hier meer over vrijwilligerswerk voor een korte periode. De groepsreizen hebben wel een vaste verblijfsduur, deze duren 2, 3 of 4 weken. Het is vrijwel altijd mogelijk om na een groepsreis nog aan een regulier project deel te nemen.

Kan ik projecten combineren?

Ja, je kunt verschillende projecten en/of bestemmingen combineren tijdens jouw reis. Lees meer op de pagina over combinaties.

Kan ik samen met een vriend(in) deelnemen?

Ja, je kunt met iemand anders deelnemen. Jullie mogen dan zelf kiezen of je hetzelfde of een ander project kiest in de bestemming. Waar mogelijk plaatsen we jullie dan wel in dezelfde accommodatie.

Kan ik samen met een groep deelnemen?

Ja, dat is mogelijk. Er zijn onder andere jongerenreizen, kerstreizen en volwassenenreizen waarin met je met een groep reist. Als je met minimaal 5 personen bent en zelf een groep wilt vormen kunnen we een groepsreis op maat maken. Lees hier meer over op de groepsreizen.

Moet ik Nederlands zijn om deel te mogen nemen?

Nee, je hoeft niet de Nederlandse nationaliteit te hebben om deel te mogen nemen. Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers met iedere nationaliteit. De organisatie heeft een internationaal karakter en inmiddels hebben vrijwilligers met meer dan 30 verschillende nationaliteiten deelgenomen.

Kan ik in contact komen met een oud-vrijwilliger?

Ja, je kunt in contact komen met een oud-vrijwilliger. Neem contact op met ons om door te geven welk project en bestemming je het meest aanspreekt, dan sturen wij je de contactgegevens door van een oud-vrijwilliger die jouw gekozen project heeft gedaan. De oud-vrijwilliger kan Nederlands spreken, maar als er geen Nederlands sprekende oud-vrijwilliger beschikbaar is, gaat de communicatie in het Engels.

Hoe helpen jullie bij de voorbereidingen?

Voor je inschrijving kun je de 'Voorbereid op reis' pagina van jouw gekozen bestemming doorlezen, zodat je weet wat er straks nog geregeld moet worden voor je vertrek. Na je inschrijving krijg je contact met je persoonlijke Volunteer Advisor, hij/zij helpt je bij de voorbereiding van je reis. Er wordt ook een persoonlijke webpagina voor je geopend, je MyProjectsAbroad pagina. Hierop vind je veel documenten die je kunt doorlezen voor je vertrek.

Heb ik een visum nodig?

Voor veel van onze bestemmingen is er een visum nodig om vrijwilligerswerk te kunnen doen. Voor je inschrijving kun je de 'Voorbereid op reis' pagina van jouw bestemmingen doorlezen. Je krijgt de instructies voor het aanvragen van je visum zodra je ingeschreven staat. Op je persoonlijke MyProjectsAbroad webpagina zal alle benodigde informatie voor je klaarstaan.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Welke vaccinaties jij nodig hebt is afhankelijk van jouw bestemming, het soort project en de duur van je verblijf. Wij raden je aan om contact op te nemen met de GGD of het tropeninstituut (voor België) voor een op maat gemaakt advies. Op onze informatiedagen in Nederland is de GGD aanwezig om informatie te geven over gezondheid op reis.

Wanneer moet ik me aanmelden?

Zodra jij zeker bent van je plannen kun je je gaan aanmelden, hoe eerder jou deelname bij ons bekend is hoe beter. Het is voor zowel jouzelf als onze lokale collega's prettig om genoeg tijd te hebben voor de voorbereidingen, maar vaak is er korte termijn ook nog veel mogelijk. Ideaal gezien, meld je je 3 maanden of langer vooraf aan zodat je rustig kunt voorbereiden. De tijd die je nodig hebt voor de voorbereidingen zijn afhankelijk van het gekozen project en bestemming (er zijn een paar uitzonderingen waarbij je minimaal 6 maanden vooraf moet inschrijven om bijvoorbeeld papierwerk op tijd af te ronden). Het kan bijvoorbeeld nodig zijn een Verklaring omtrent Gedrag of visum aan te vragen. Normaal gezien is vertrekken over een maand nog haalbaar, maar wil je sneller weg, neem dan contact met ons op.

Eisen en kwalificaties

Hoe oud moet ik zijn om te mogen deelnemen?

De minimale leeftijd om zelfstandig deel te nemen aan onze reguliere projecten is 16 jaar. Er is geen maximale leeftijd verbonden aan de projecten. Zolang je voldoende fit bent, ben je van harte welkom op onze projecten.

Ben je 15 jaar, dan kan je deelnemen aan onze jongerenreizen. Neem je samen met een ouder of voogd deel, dan ben je met elke leeftijd welkom. Zo ontvangen we ook regelmatig gezinnen die samen het vrijwilligerswerk uitvoeren.

Welke talen moet ik kunnen spreken?

Het is belangrijk dat je over een goede basis Engels beschikt, zodat je met collega's en andere vrijwilligers kunt communiceren. Daarnaast is het in sommige landen belangrijk dat je ook een basis tot soms een gevorderd niveau Spaans of Frans beheerst. Twijfel je over jouw taalvaardigheid dan is het in veel bestemmingen mogelijk om een intensieve of aanvullende taalcursus te volgen.

Heb ik ervaring nodig om deel te mogen nemen?

Bij ons vind je projecten die geschikt zijn voor zowel mensen met als zonder ervaring. Bij alle projecten lees je bovenaan in de factbox of er speciale eisen zijn met betrekking tot opleiding of talenkennis.

Ik ben gekwalificeerd, wat zijn mijn mogelijkheden?

Als jij beschikt over een relevante kwalificatie en ervaring binnen een bepaald vakgebied, kun je als professional aan de slag. Er zijn verschillende bestemmingen waar al projecten voor professionals zijn opgezet, daarnaast kun je op de reguliere projecten vaak ook een grote impact maken als je al over kennis en ervaring beschikt.

Zijn er speciale eisen als ik met kinderen ga werken?

Ja, als je vrijwilligerswerk gaat doen op een project waar je met kinderen gaat werken, vragen we je, als je ouder bent dan 21 jaar, om een Verklaring omtrent Gedrag of uittreksel uit het strafregister die niet ouder is dan 3 maanden. In enkele landen vragen we hier altijd om, ongeacht je leeftijd. Ook is het in sommige bestemmingen vereist om een gezondheidsverklaring te laten opstellen door je huisarts. Tot slot heeft Projects Abroad een Child Protection Policy waar vrijwilligers zich aan moeten houden. Je kunt ook meer lezen over werken met kinderen en onze Care Management plannen voor de sociale projecten.

Deelnamekosten en wat is inbegrepen

Moet ik deelnamekosten betalen? Krijg ik een vergoeding?

Er is geen sprake van een vergoeding. Het is zo dat jij aan ons een bijdrage betaalt om te kunnen deelnemen. Deze bijdrage is afhankelijk van het gekozen project, de bestemming en de duur van je deelname. Naast onze organisatiekosten, regelen we binnen dit bedrag alles omtrent het vrijwilligerswerk en jouw verblijf in je bestemming (denk aan accommodatie, maaltijden, verzekering en lokale begeleiding). Kijk voor een overzicht van de deelnamekosten per bestemming en project op de prijzenpagina.

Waarom moet ik betalen om vrijwilligerswerk te verrichten?

Projects Abroad is geen stichting en krijgt geen subsidies. We zijn een sociale onderneming, wat inhoudt dat we met onze organisatie streven naar een positieve bijdrage aan de maatschappij. Omdat we geen fondsen werven of subsidies krijgen, zijn onze projecten alleen mogelijk door de deelnamekosten die vrijwilliger betalen om deel te nemen. Lees meer over waarom je moet betalen om vrijwilligerswerk te doen en wat Projects Abroad doet met het geld dat jij betaalt.

Wat zit bij de kosten voor deelname inbegrepen?

In het deelnamepakket zit alles voor jouw verblijf ter plaatse inbegrepen, maar ook hulp bij je voorbereidingen. Projects Abroad helpt jou voor je vertrek door het contact met een Volunteer Advisor bij wie je terecht kan met al je vragen. Daarnaast krijg je een persoonlijke website met alle informatie voor een goede voorbereiding en helpen we je met het aanvragen van een visum en het boeken van je tickets (indien gewenst). In jouw bestemming regelen we dat je wordt opgehaald van het vliegveld en een goede introductie en rondleiding krijgt, daarnaast organiseren we je project, accommodatie, maaltijden, vervoer van en naar je project (indien van toepassing), verzekeringen en kun je altijd terugvallen op de ondersteuning van ons lokale personeel. Het lokale team in jouw bestemming organiseert ook regelmatig workshops en sociale activiteiten voor vrijwilligers.

Wat zit er niet bij de kosten voor deelname inbegrepen?

Naast de kosten voor deelname die je aan ons betaalt, moet je nog rekening houden met kosten voor vliegtickets, visum, vaccinaties en uitgaven in je vrije tijd.

Moet ik gebruik maken van het volledige deelnamepakket?

In principe maakt iedereen altijd gebruik van het volledige pakket. In enkele uitzonderingen kan er ook voor een eigen accommodatie worden gezorgd er gaat er in dat geval 15% af van de deelnamekosten af. De vrijwilliger is dan zelf verantwoordelijk voor verblijf, maaltijden en vervoer van en naar het project. Dit is altijd in overleg. Iedereen tot met 65 jaar is via Projects Abroad verplicht verzekerd tijdens het vrijwilligerswerk. Ben je 66 jaar of ouder, dan biedt onze overkoepelende verzekering helaas geen dekking en zal je een aparte verzekering af moeten sluiten.

Hebben jullie tips voor het inzamelen van geld?

Om je op weg te helpen met fondsenwerving hebben we hard nagedacht over de verschillende manieren waarop jij de deelnamekosten bij elkaar kunt krijgen. Lees meer op de pagina over fondsenwerving en download de fondsenwervingsgids. Lees ook de tips voor vrijwilligerswerk met een beperkt budget.

Veiligheid

Is het veilig in de bestemmingen?

Voor wij ons ergens vestigen controleren we of het veilig en politiek stabiel is. Is dit niet het geval dan vestigen wij ons er niet. Ook houden we de adviezen van de rijksoverheid goed in de gaten. Tot slot bieden we natuurlijk een goed vangnet door de lokale teams van eigen medewerkers in elke bestemming. Mocht er toch iets gebeuren in een bestemming, dan zijn er noodprocedures die in gang worden gezet om te zorgen dat al onze vrijwilligers veilig zijn. Lees meer over alle voorzorgsmaatregelen die Projects Abroad neemt op de pagina over veiligheid en begeleiding.

Word ik vanaf het vliegveld opgehaald?

Ja, je wordt in jouw bestemming opgehaald vanaf het vliegveld door onze lokale collega's. Het gaat hier om jouw eindbestemming en het kan dus zijn dat je eerst een overstap moet maken naar een binnenlandse vlucht. Bijvoorbeeld in Thailand wordt je opgehaald vanaf het vliegveld van Krabi, niet vanaf Bangkok. Kijk op de pagina voor alternatieve luchthavens als je op een andere luchthaven wilt worden opgehaald, dan de standaard luchthaven. Na aankomst op de luchthaven, moet je in sommige gevallen nog verder reizen per boot, bus of trein naar je project, dat regelen onze lokale collega's, soms houdt dit in dat je eerst een nachtje wordt ondergebracht in een hotel of gastgezin.

Bij wie kan ik terecht in geval van nood?

In geval van nood zijn onze collega's in de bestemmingen altijd beschikbaar, 24/7. Op jouw persoonlijke MyProjectsAbroad pagina, vind je onder het tabblad 'Emergency page' de noodnummers in jouw bestemming.

Lopen vrouwelijke vrijwilligers tegen problemen op in het buitenland?

Vrouwelijke vrijwilligers hebben vrijwel nooit problemen in het buitenland. Uiteraard is het belangrijk rekening te houden met culturele verschillen tussen mannen en vrouwen en de kledingvoorschriften in jouw bestemming. Ook is het belangrijk het advies van onze lokale collega's hieromtrent op te volgen. Zolang je hier bewust mee omgaat is de kans op een negatieve ervaring heel klein.

Tijdens je verblijf

Welke begeleiding krijg ik in het buitenland?

In elke bestemming heeft Projects Abroad een lokaal team medewerkers in dienst. Zij staan voor je klaar vanaf het moment dat jij aankomt op het vliegveld in jouw eindbestemming. Ze geven jou een goede introductie en rondleiding en ze stellen je voor op je project en bij je gastgezin. Gedurende jouw tijd met ons in het buitenland checken ze regelmatig hoe het met je gaat en kun je ten alle tijden bij hen terecht met vragen of problemen.

Wat als ik ziek word?

Mocht je je niet lekker voelen, laat dit dan altijd ons onze lokale collega's weten, mocht het nodig zijn gaan ze met je mee naar de dokter.

Waar verblijf ik en met wie?

Projects Abroad regelt jouw accommodatie. In de meeste gevallen zullen we jou onderbrengen bij een lokaal gastgezin. Deze gastgezinnen kunnen meestal 2 of meer vrijwilligers tegelijk ontvangen. Waar mogelijk zullen we dan ook altijd proberen om vrijwilligers bij elkaar in een gastgezin te plaatsen, dat is wel zo gezellig! In sommige landen of bij sommige projecten werken we niet met gastgezinnen maar met groepsaccommodaties. Bijvoorbeeld in China en Cambodja waar je in een vrijwilligersappartement verblijft, of bij de natuurbehoud projecten waarbij je met de andere vrijwilligers in bijvoorbeeld een bungalow of tenten verblijft.

Ik heb speciale dieetwensen, kan daar rekening mee worden gehouden?

Ja, bij je aanmelding vragen we je of je speciale dieetvoorschriften hebt. Hier kunnen we dan rekening mee houden bij het plaatsen bij een gastgezin. Het is dus geen probleem als je vegetariër bent, bepaald vlees niet eet uit religieuze overwegingen, of een voedselallergie of -intolerantie hebt. Verder zal je gewoon mee eten met het gastgezin en proeven van de lokale keuken. Houd er rekening mee dat sommige levensmiddelen in deze bestemmingen, zoals ontbijtgranen en frisdrank, een luxeproduct zijn. Je bent altijd vrij om zelf deze producten aan te schaffen.

Kan ik ter plaatse mijn verblijfsduur aanpassen?

Ja, je kunt ter plaatse je verblijf verlengen als je dit wenst. In dat geval zullen onze lokale collega's op korte termijn jouw langere verblijf op het project moeten organiseren en daarom hanteren we een ander tarief voor de periode dat jij langer blijft, dan de standaard extra week prijs, kijk hiervoor bij de prijzen voor verlenging ter plaatse. Indien je graag je verblijf wilt inkorten, is dit ook mogelijk, maar moet je er rekening mee houden dat je het reeds betaalde bedrag voor de resterende periode niet retour krijgt. In beide gevallen moet je ook denken aan het omboeken van je vluchten. Regels voor inkorten of annuleren lees je in onze algemene voorwaarden.

Kan ik na mijn vrijwilligerswerk nog zelf verder reizen?

Ja, veel vrijwilligers blijven na deelname aan het project in hun bestemming om meer te zien van het land. Het is mogelijk om de reisverzekering in het pakket te verlengen voor de periode dat jij langer in het land verblijft.

Zullen er ook andere vrijwilligers zijn tijdens mijn verblijf of ben ik alleen?

Omdat de projecten vrijwel het hele jaar door lopen en er vrijwilligers van over de hele wereld deelnemen, zul je altijd andere vrijwilligers in je bestemming tegenkomen. In veel gevallen verblijf je met anderen samen bij je gastgezin of accommodatie en werk je samen met andere vrijwilligers op je project. Ook organiseren onze lokale collega's regelmatig sociale activiteiten voor vrijwilligers. De ervaring is dat vrijwilligers makkelijk onderling contact leggen en er al snel leuke plannen ontstaan voor in je vrije tijd.

Kan ik in het buitenland gemakkelijk contact met het thuisfront opnemen?

Tegenwoordig zijn er overal wel internetcafés te vinden en steeds meer horecagelegenheden bieden gratis wifi aan. Ook is het mogelijk om in je bestemming een lokale simkaart aan te schaffen zodat je goedkoop onderling contact kunt hebben met andere vrijwilligers en met het thuisfront. Bij meer afgelegen verblijfslocaties, zoals enkele Natuurbehoud & Milieu projecten, heb je doordeweeks geen toegang tot internet en slecht telefoonbereik. Hier kun je in de weekenden naar de bewoonde wereld afreizen om het internet te gebruiken. In geval van nood zijn onze lokale collega's uiteraard wel altijd bereikbaar.

Stage in het buitenland

Bij welke projecten kan ik stage lopen?

Alle projecten zijn inzetbaar voor een stage in het buitenland. Twijfel je of de stage aan alle eisen van je opleiding kan voldoen, neem dan contact met ons op. Wij zullen dan checken met onze lokale collega's of jouw stage mogelijk is. Tijdens je verblijf bieden we je hetzelfde totaalpakket en dezelfde begeleiding en ondersteuning als reguliere vrijwilligers.

In welke bestemmingen kan ik stage lopen?

Je kunt terecht in elke bestemming mits er een project beschikbaar is dat aansluit bij jouw opleiding en stagewensen.

Is er een verschil tussen een stage en regulier vrijwilligerswerk?

Behalve de extra aandacht omtrent de afstemming van de stage en de mogelijke formulieren die voor jouw stage moeten worden ingevuld, bieden we iedereen die deelneemt voor een stage precies hetzelfde pakket als reguliere vrijwilligers.

Is er een gekwalificeerde lokale stagebegeleider in mijn bestemming?

In elke bestemming hebben we een lokaal team dat jou goed zal begeleiden. Veel projecten hebben eigen coördinatoren met een relevante vooropleiding. Bij de projecten zelf krijg je ook een supervisor toegewezen, waarbij je terecht kunt met al je vragen en die je tijden je project zal begeleiden. Niet bij alle projecten zijn de lokale medewerkers HBO gekwalificeerd, wanneer dit een harde eis is voor je stage, moet je dit altijd even met ons afstemmen.

Hoe lang zijn mijn werkdagen gemiddeld?

Meestal werk je van maandag tot en met vrijdag en ben je de weekenden vrij. Ter plaatse zal er een rooster worden gemaakt, zodat je weet wat er van je verwacht wordt. De lengte van de werkdagen hangen samen met het soort project dat je hebt gekozen. Als je meer uren wilt werken, kun je dit altijd aangeven.

Heeft Projects Abroad erkenning voor stages?

Voor stages van MBO studenten kunnen we erkenning aanvragen bij het S-BB. Dit hebben we al vaker gedaan en is in de meeste gevallen geen probleem. We starten echter pas met de aanvraag nadat je bent aangemeld, dus zorg dat je dit op tijd doet, zodat er genoeg tijd is om de aanvraag te doen.

Mijn vraag staat er niet tussen, hoe kan ik contact opnemen?
Als je een vraag hebt of de mogelijkheden meer uitvoerig met ons wilt bespreken neem dan contact op via ons contactformulier of bel naar 0032 (0) 5779800 / +32(0)57-798000

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲