You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Gezondheid en vaccinaties

Als je vrijwilligerswerk gaat doen in een ontwikkelingsland moet je met andere zaken rekening houden dan wanneer je er een paar weken op vakantie gaat. Werken of stage lopen betekent dat je veel intensiever contact hebt met lokale bevolking en soms ook bent aangewezen op de lokale medische hulp in het gebied waar je verblijft. Een goede voorlichting over gezondheid op reis en de juiste vaccinaties zijn dan belangrijk. In samenwerking met de GGD hebben we deze pagina geschreven waarin de belangrijkste vragen over vaccinaties worden beantwoord. De GGD zal ook aanwezig zijn tijdens de informatiedagen van Projects Abroad in Nederland zodat je alvast kunt informeren wat voor jou van belang is.

Weet je al naar welke bestemming(en) je wilt gaan? Kies dan hieronder jouw land en je krijgt een overzicht met o.a. de aanbevolen vaccinaties en reistips. Deze informatie komt in een nieuw venster.

Reisadvies

Gebruik onderstaande selector om het juiste advies per land te krijgen:


1. Heb ik vaccinaties of malariapillen nodig?

Welke vaccinaties je nodig hebt hangt van het land af dat je gaat bezoeken. Ook hangt het ervan af welke vaccinaties je in het verleden hebt gehad en hoe lang je weg blijft. In de landenlijst hierboven kun je aangeven welk land je gaat bezoeken. Hierbij staat aangegeven welke vaccinaties verplicht zijn en welke aanbevolen. Zodra je weet dat je op reis gaat, is het belangrijk om een afspraak te maken. Dan krijg je een goed persoonlijk advies en kun je direct je eerste vaccinaties en eventuele malariapillen halen.

Verplicht en aanbevolen

Een verplichte vaccinatie wordt door het te bezoeken land opgelegd. Je moet dit hebben om de douane te passeren.
Aanbevolen wil zeggen: het is zeer raadzaam dit wel te nemen, omdat deze ziekten voorkomen in dat land en je dus risico loopt.

Staan vaccinaties bij ‘Persoonsgebonden’, dan betekent dit dat deze ziekten hier ook voorkomen, maar dat vaccinatie afhankelijk is van de duur van je reis en de aard van je werkzaamheden. Op het spreekuur bij de GGD wordt dit uitgebreid met je besproken, zodat er een advies op maat gegeven kan worden.

Moet ik prikken herhalen?

Sommige vaccinaties bestaan uit een aantal prikken. Het kan dus voorkomen dan je meerdere keren naar de GGD moet komen om je serie prikken af te maken. Afspraken hiervoor worden op het spreekuur gemaakt.

Malariapillen

De adviseur bekijkt op het spreekuur of je in malariagebied verblijft en adviseert over malariapillen en aanvullende maatregelen hiervoor.

Op het spreekuur krijg je informatie mee over andere zaken die van belang zijn om je verblijf zo gezond mogelijk te kunnen doorbrengen.

2. Waar haal ik mijn vaccinaties?

GGD’en hebben vaccinatiespreekuren. Sommige GGD’en zelfs dagelijks. GGD’en hebben doorgaans de meeste vaccinaties op voorraad. Hierdoor kun je na het advies meteen je eerste vaccinaties krijgen. Mocht het nodig zijn aanvullende vaccinaties te krijgen, dan wordt meteen een herhaalafspraak gepland.

Zoek een GGD bij jou in de buurt op www.GGDreisvaccinaties.nl. Je ziet dan meteen op welke dagen en tijden zij spreekuur hebben.

Download ook eventueel de GGD-app voor je tablet of smartphone. In de app vindt je onder andere reistips en informatie over gezondheidsrisico's in het land dat je bezoekt.

3. Welke vaccinaties worden vergoed?

In de polis van je ziektekostenverzekering kun je nazoeken of jouw vaccinaties worden vergoed. Dat hangt af van de verzekeringsmaatschappij en het pakket dat je hebt gekozen.

Op de website van GGD Reisvaccinaties kun je ook kijken in de vergoedingenzoeker.

4. Hoe lang voor vertrek kan ik mij laten vaccineren?

Hoe lang vooraf je de eerste vaccinaties moet halen, hangt af van o.a. waar je naar toe gaat en voor hoe lang. We raden je ieder geval aan om op tijd een afspraak te maken. Voor bijvoorbeeld de volledige Hepatitus B vaccinatie moet je 7 maanden voor vertrek een afspraak maken. Heb je minder tijd voor vertrek? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak. Het heeft altijd zin om nog vaccinaties te halen en het slikken van malariapillen te bespreken.

5. Hoe werkt het als ik naar de GGD ga?

Op de website van GGD Reisvaccinaties kun je vinden hoe het maken van een afspraak werkt en wat je moet meenemen naar het spreekuur.

Heb je meer vragen? Kijk dan bij de meest gestelde vragen op de website van de GGD.

Bel ons:
0032 (0) 5779800
Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲