You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

FAQ - Wat is dat precies, een medical outreach?

Als je geïnteresseerd bent in een buitenlandse stage in de gezondheidszorg, dan is er een grote kans dat je het woord ‘medical outreach’ (of ‘medische outreach’) tegen bent gekomen op de informatiepagina’s van o.a. Public Health en Geneeskunde projecten. Maar wat houdt dit precies in? We zetten de belangrijkste informatie graag voor je op een rijtje.

1. Wat is een medical outreach?

Het woord ‘outreach’ komt van ‘reaching out’ en in de praktijk betekent dit dat je uitreikt naar mensen die hulp nodig hebben. Tijdens een ‘medical outreach’ reis je als stagiair samen met gekwalificeerde dokters of verpleegkundigen naar lokale gemeenschappen om medische zorg te bieden. De patiënten hoeven jou dus niet op te zoeken in een ziekenhuis of kliniek, maar jij komt naar hen toe. Ter plaatse richt je een mobiele kliniek in waar je patiënten kunt ontvangen.

2. Waarom zijn deze medical outreaches belangrijk?

Een stagiair op een medische stage in het buitenland meet de bloeddruk tijdens een medical outreach.In de landen waar we deze medical outreaches organiseren, hebben veel gemeenschappen beperkte toegang tot gezondheidszorg. Dit kan zijn omdat de mensen bijvoorbeeld geen geld hebben om naar de dokter te gaan of omdat ze in afgelegen gebieden wonen en geen transport hebben. Ook speelt ‘gezondheid’ vaak een minder belangrijke rol in kansarme gemeenschappen, omdat er simpelweg andere prioriteiten zijn of omdat er weinig kennis is over het belang van een goede gezondheid.

Door naar de mensen toe te gaan en gratis medische zorg te bieden, hopen we gezondheidszorg voor meer mensen toegankelijk te maken en bij te dragen aan de gezondheid van volwassenen en kinderen in kansarme gemeenschappen. Ook willen we de drempel verlagen om hulp te zoeken, bewustzijn creëren over gezondheidsrisico’s en hopen we een verbindende schakel te kunnen zijn tussen patiënten en ziekenhuizen. Als wij patiënten tijdens een outreach namelijk niet kunnen helpen, dan verwijzen wij hen door naar een ziekenhuis.

3. Welke gemeenschappen bezoek je tijdens deze outreaches?

Het verschilt per bestemming welke gemeenschappen je tijdens een medical outreach bezoekt. Als je in Arusha, Tanzania, werkt, reis je bijvoorbeeld naar afgelegen Maassai dorpen. In Cambodja bezoek je kinderopvangcentra of ga je op huisbezoek, terwijl je in Ghana vooral hulp biedt aan lepra patiënten. In Nepal bezoeken medische vrijwilligers onder andere een opvangcentrum voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte mensen, terwijl in Sri Lanka medische noodhulp werd geboden aan gemeenschappen die getroffen waren door heftige overstromingen.

4. Hoe vaak vinden de outreaches plaats?

Dat verschilt per land en per project. Als je stageloopt op een Public Health project, dan ben je voornamelijk bezig met medical outreaches. Bij de meeste geneeskunde projecten of de verpleegkunde projecten wissel je meestal 1 keer per week het ziekenhuis in voor een outreach.

5. Wie organiseert de outreaches?

Vaak neemt de lokale medische coördinator van Projects Abroad het initiatief om een outreach te organiseren. In veel bestemmingen werken we echter samen met partnerorganisaties, bijvoorbeeld met het Ministerie voor Volksgezondheid in de Filippijnen, de Khemara stichting in Cambodja of een medische overheidsorganisatie in Sri Lanka.

6. Wat doe je als stagiair tijdens een medical outreach?

In Cambodja kun je tijdens een medische stage je kennis uitbreiden door medical outreaches bij te wonen.Tijdens een medical outreach richt je je als stagiair – onder begeleiding van een professionele arts - onder andere op het controleren en diagnosticeren van patiënten. Je precieze taken zijn afhankelijk van je ervaring. Als je al afgestudeerd bent, dan kun je de dokter helpen bij zijn taken en eventueel zelf consultaties doen. Ben je nog niet afgestudeerd, dan ben je betrokken bij de volgende taken:

  • Observeer de dokter tijdens de consultaties;
  • Leer om gezondheidswaarden te meten, zoals bloedsuiker, bloeddruk, BMI, cholesterol;
  • Controleer het gewicht en de hartslag van patiënten;
  • Help bij het klaarmaken en distribueren van medicijnen die de dokter heeft voorgeschreven;
  • Geef voorlichting over veelvoorkomende gezondheidsproblemen, zoals HIV/Aids, malaria of niet-verdraagbare ziekten zoals diabetes.
  • Verwerk de gegevens van de medical outreach in de Global Impact Database.

Je bent dus zowel betrokken bij behandeling van patiënten als bij taken die gericht zijn op preventie. Zo krijg je een goed beeld van de lokale gezondheidszorg en leer je meer over veelvoorkomende ziekten in het betreffende land. Je zult al snel merken dat deze vaak zeer verschillen van Nederland.

Alle werkzaamheden en activiteiten zijn in lijn met onze gedragscode voor gezondheidszorg projecten.

7. Waarom verzamelen jullie gegevens over de medical outreaches in de Global Impact Database?

Voor elk bestemming hebben we doelen en focusgebieden opgesteld voor de gezondheidszorg projecten, die je kunt lezen in de Medicine & Healthcare Management Plannen. Om deze doelen te behalen, hebben we de Global Impact Database ontwikkeld. Dit is een beveiligde en anonieme database die we gebruiken om specifieke hulpbehoeften te identificeren, de vooruitgang van de patiënten te monitoren en de algemene vooruitgang tijdens onze medical outreaches of bewustwordingscampagnes waar te nemen.

Dankzij de database kunnen we bijhouden hoeveel outreaches plaatsvinden en hoeveel mensen profijt hebben van het werk dat we doen. We gebruiken deze statistieken ook om te bepalen waar hulp nodig is, over welke onderwerpen voorlichting nodig is of waar patiënten een follow up bezoek nodig hebben. Op deze manier bouw je als vrijwilliger voort op elkaars inzet en draag je zo bij aan langtermijn impact.

8. En? Hebben de medical outreaches impact?

In Kenia kun je tijdens je medische stage helpen bij medical outreaches en de distributie van medicijnen.Jazeker! In 2016 hebben maar liefst 35.102 mensen gebruik gemaakt van de medische outreaches om hun gezondheid te laten controleren en om zich te laten voorlichten over gezondheidsrisico’s. In 2017 (januari t/m september) hebben al meer dan 27 duizend mensen een outreach bezocht.

Hoe dit impact heeft op hun leven, verschilt per persoon. Zo werden tijdens een outreach in Zuid-Afrika bijvoorbeeld 216 kinderen gewogen. Uit de analyse van de data bleek dat 6 kinderen ondergewicht hadden, 15 kinderen waren te zwaar en 5 kinderen obesitas hadden. Deze kinderen krijgen nu aanpast voedingsadvies. In Ghana maakten vrijwilligers in het tweede kwartaal van 2017 208 wonden schoon van lepra patiënten in Cape Coast en scholen in Dodoma. Dit is een heel andere manier van zorg verlenen en impact maken, maar allebei even belangrijk!

Wil je graag deelnemen aan medische outreaches? Lees ervaringsverhalen van medische studenten en ontdek de mogelijkheden voor een medische stage in het buitenland

Terug naar Nieuws

Bel ons:
+32 (0) 38081112
Agenda informatiedagen

Volg de RSS feed

Projects Abroad News Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲