You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Partnerorganisatie Projects Abroad breidt faciliteiten uit in migrantenopvang in Mexico

Migranten dineren in de eetzaal van FM4 Paso LibreFM4 Paso Libre, een partnerorganisatie van Projects Abroad op het Internationale ontwikkelingsproject in Guadalajara, Mexico, heeft de nieuwe slaapzaal in hun opvangcentrum voor migranten feestelijk geopend. In het weekend voorafgaand aan de opening hebben vrijwilligers van Projects Abroad de ruimte waar de slaapzalen zijn gebouwd schoongemaakt. Het opvangcentrum zal tijdelijk onderdak bieden aan zo’n 100 bewoners. Dit is een uitbreiding van de huidige services die FM4 migranten aanbiedt, bestaande uit een soepkeuken met twee maaltijden per dag, juridisch advies, psychologische begeleiding en medische assistentie.

Tijdelijk hulp voor migranten

Het doel van FM4 Paso Libre is om tijdelijk een veilige plaats te bieden aan migranten die vanuit Centraal- Amerika en de zuidelijk staten van Mexico op weg zijn naar de grenssteden van de Verenigde Staten. Vluchtend voor armoede, gevaar en de instortende instituties in hun thuislanden komen migranten via de zuidelijke grens Mexico binnen. Daar volgen ze de treinroutes naar het noorden, op zoek naar veiligere leefomstandigheden en de mogelijkheid om eerlijk werk te vinden. De reis door Mexico is lang en gevaarlijk. Migranten worden geconfronteerd met een ogenschijnlijk eindeloze hoeveelheid gevaren, waaronder ontvoering, diefstal, drugsgeweld, verkrachting en lichamelijke verwondingen door aanvallen of het springen op treinen. Er zijn opvangcentra voor migranten opgezet langs de hoofdwegen om tijdelijke hulp te bieden aan degene die de reis maken.

Vrijwilligers en medewerkers verven de muur van de nieuwe slaapzaal ter voorbereiding van de inwijding in het FM4 Paso Libre migraten opvangcentrum.Migranten volgen voornamelijk twee routes door Mexico. De meest drukbezochte en meest gevaarlijke is de Ruta del Golfo, of de Golfroute. De andere route, de Pacific Route, is veel langer maar aanzienlijk veiliger door minder drugsgeweld in het gebied. Guadalajara is één van de centrale punten langs de Pacific Route. Vrijwilligers van FM4 Paso Libre bieden de migranten in het gebied eten en kleding, maar ook juridisch en medisch advies aan wie dat nodig heeft.

“Wij willen een fysieke en sociale plek zijn waar migranten zich veilig en ontspannen kunnen voelen,” zegt Elisa Guerra, vrijwilligerscoördinator bij FM4. “Veel migranten hebben ons verteld dat ze er hier weer aan herinnerd worden dat ze mensen zijn. Dat ze mensen zijn die meer waard zijn dan het geld in hun zak of het losgeld dat hun familie kan betalen als ze worden gekidnapt.”

Van studentenorganisatie naar UNHCR-subsidie

Mexico’s country director, Oliver Garcia, en lokaal ondersteunend personeel Arely Maldonado breiden het voor, voor de opening van de nieuwe zaal bij FM4 Paso LibreFM4 is opgericht in 2007 door een groep studenten en is één van de weinige opvangcentra voor migranten in Mexico dat zelfstandig opereert en niet samenwerkt met de katholieke kerk of de Mexicaanse overheid. Na gewerkt te hebben in andere opvangcentra in het land, herkenden de studenten de behoefte aan assistentie van migranten in Guadalajara. Ze begonnen in hun vrije tijd regelmatig langs te gaan bij de treinrails om informatie over de migranten te krijgen en eten en kleding aan te bieden. Toen ze hun werkzaamheden uitbreidden, begonnen meer vrijwilligers mee te helpen en lukte het om hun activiteiten op één locatie te centraliseren. Vanaf dat moment is de organisatie gaan groeien.

“Vrijwilligers zijn de ruggengraat van FM4, want alles is opgericht door vrijwilligers die dit uit eigen initiatief zijn begonnen,” gaat Guerra verder. “Het begon met een groep van 15-20 personen die het deden omdat ze wilden helpen. We hebben niet vanaf het begin de structurele steun ontvangen zoals de meeste migrantenhuizen dat hebben.”

Nu, bijna tien jaar later, is FM4 een goedlopende burgerorganisatie die samenwerkt met een netwerk van migrantenopvangcentra in Mexico. In een groot pakhuis net buiten het centrum van Guadalajara werken zeven fulltime medewerkers en 140 vrijwilligers. Zij helpen dagelijks ongeveer 30-40 migranten, maar dit heeft soms uitschieters naar 85 en somsis het niet meer dan drie op een dag. Met het openen van de nieuwe slaapzalen zal FM4 één van de weinigen migrantencentra zijn die aangesloten is bij de UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees). Dit betekent dat naast de doorreizende migranten, het opvangcentral ook hulp en tijdelijk onderdak kan bieden aan hen met een vluchtelingenstatus. Door financieringen van de UNHCR en de Australische ambassade was FM4 in staat om de nieuwe slaapzalen te bouwen en zo hun diensten uit te breiden.

Van links naar rechts, Arely Maldonado, Tatjana Kotschenreuter, Rosa Juarez (zittend), Oliver Garcia en Natalia Gomez bij FM4 tijdens de gemeenschapsdag“Toen FM4 begon was dit allemaal maar een droom,” vertelt Guerra. “Om een opvangcentrum te hebben en om serieus te worden genomen door anderen migrantenorganisaties die rolmodellen voor ons zijn, is een droom. Het was een verrijking om dit op te kunnen zetten op basis van onze eigen ervaringen, persoonlijkheden en de persoonlijkheid van de stad.”

Projects Abroad vrijwilligers die meedoen aan het Internationaal Ontwikkelingsproject bij FM4 werken dagelijks samen met lokale vrijwilligers. Ze kunnen betrokken raken bij verschillende aspecten van het civiele mensenrechtenwerk, variërend van dagelijks communiceren met en begeleiden van migranten tot het helpen met het vastleggen van donaties van lokale weldoeners.

Guerra: “Het doel van FM4 is het verdedigen van de mensenrechten van migranten, zodat zij veilig en met waardigheid door de wereldstad Guadalajara kunnen reizen.”

Ontdek ons Internationale ontwikkelingsproject in Mexico  om te kijken hoe jij bij kunt dragen aan dit project.

Terug naar Nieuws

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲