You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een lesgeef project in China

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Chengdu en Shanghai
 • Soort scholen: Lokale NGO scholen
 • Leeftijd van scholieren op het project: 6-15 jaar
 • Gemiddelde grootte van de klas: 30-50 scholieren
 • Jouw rol binnen dit project: Leraar of klassenassistent (Engels)
 • Extra vakken die je kunt geven: Muziek en sport
 • Accommodatie: Gedeelde accommodatie voor vrijwilligers
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 4 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk. Tijdens schoolvakanties zijn er "summer schools"
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Ben je boven de 21 jaar dan moet je een Verklaring omtrent Gedrag aanleveren

Projects Abroad verwelkomt in China vrijwilligers vanaf 16 jaar op de lesgeefprojecten. Je kunt kiezen voor één van onze vrijwilligersprojecten in Shanghai of Chengdu. Deze vinden plaats op basisscholen en middelbare scholen. Op elke school is er, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, weer een andere manier van lesgeven. In ruil voor jouw energie en motivatie om les te geven, geven de leerlingen graag blijk van hun enthousiasme en leergierigheid. Ze willen namelijk graag Engels leren of de taal verbeteren omdat ze zich ervan bewust zijn dat ze deze in de toekomst nodig zullen hebben. Het maakt niet uit of je met of zonder ervaring wilt gaan lesgeven.

Lesgeven op scholen in China

Vrijwilligerswerk lesgeef project in China

Projects Abroad biedt jou de mogelijkheid in kleinere plaatsen aan de rand van Shanghai en Chengdu op verschillende basisscholen of middelbare scholen les te geven. Veel gezinnen die hier wonen zijn arm en komen uit kleine dorpjes op het platteland. Aan de rand van steden zoals Shanghai en Chengdu hopen ze op beter kansen voor hun toekomst.

De meeste scholen waar vrijwilligers werken liggen op ongeveer een uur vanaf het centrum van de stad. Het dagelijks leven is hier heel anders dan in de drukte van de stad waardoor je in een rustigere omgeving woont en werkt en de Chinese gastvrijheid zelf kunt ervaren. Je bent als vrijwilliger hier hard nodig om vooral de spreekvaardigheden van de leerlingen te verbeteren. Omdat China steeds meer samenwerkt met Westerse landen, wordt ook de behoefte aan Engelse les steeds groter. Wanneer je op een van de scholen aan de slag gaat, krijgen de kinderen een mooie kans om hun Engels te oefenen. Dit was eerst alleen mogelijk voor de rijkere families in de steden.

Traditionele waarden zijn nog steeds erg belangrijk in China: leraren krijgen veel respect en je zult merken dat de leerlingen staan te springen om buitenlandse docenten te verwelkomen en zijn zeer gemotiveerd om Engels te leren. Wees voorbereid om veel enthousiaste leerlingen want de klassen bestaan uit 40 tot 50 leerlingen en de leeftijden liggen tussen de 6 en 15 jaar.

Tijdens de zomermaanden (juni, juli en augustus) en met Chinees Nieuw Jaar (januari of Februari) worden er speciale vakantieprogramma's georganiseerd waar leerlingen op een meer informele manier Engels leren.

Werkzaamheden als vrijwilliger bij een lesgeef project in China

Lesgeven in China

Je helpt de scholieren vooral met het verbeteren van hun Engelse spreekvaardigheid en luistervaardigheid. Zij beseffen dat een goede kennis van de Engelse taal toegang kan bieden tot één van de Chinese universiteiten en een goede baan in de toekomst. Je zult merken dat je al snel populair bent, zowel onder de leerlingen als docenten op jouw school. Voor jouw werkzaamheden ga je uit van het bestaande lesprogramma en gebruik je bijvoorbeeld rollenspellen, discussies en spelletjes om leerlingen aan te moedigen en zo hun woordenschat te vergroten.

Projects Abroad heeft genoeg suggesties voor bijvoorbeeld spelletjes en oefeningen die jou helpen om de leerlingen op een leuke manier les te geven. Je krijgt al voorvertrek tips en informatie over lesgeven op je persoonlijke Myprojectsabroad website en het lokale Projects Abroad team in China staat ook voor je klaar. Nieuwe ideeën zijn altijd welkom en we gaan er vanuit dat je de tijd neemt om de lees goed voor te bereiden en te structureren. Een goede voorbereiding geeft zowel jou als je leerlingen en vertrouwen dat je alles uit jouw lesgeef project in China haalt.

Welke vaardigheden en talenten je ook hebt, vrijwilligerswerk bij een lesgeef project in China geeft je kans om deze goed te gebruiken. Wees creatief in lesgeven zodat je Engelse les tot iets leuks maakt waar de leerlingen echt naar uit kijken. Doordat de leerlingen meer Engels praten en horen, verbeteren ze niet alleen hun taalvaardigheden maar ook hun kansen voor de toekomst.

In de vakantieperiodes - januari of februari en half juni t/m eind augustus - gaat het vooral om onderwijs in informeel Engelse. Je zingt bijvoorbeeld veel Engelse liedjes met de kinderen en leest gemakkelijke Engelse boekjes aan ze voor, zodat ze op spelenderwijs in contact komen met de taal. Daarnaast kun je als vrijwilliger ook zelf leuke ideeën verzinnen om de kinderen op een creatieve manier met het Engels te laten oefenen.

In de avonden en weekenden ben je vaak vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van onze projecten in het China Teaching Management Plan.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Michiel Kemeling op het lesgeef project in China
Michiel Kemeling
Alle mensen, de leraren, de studenten, iedereen, waren enorm aardig en het lesgeven is een van de meest waardevolle ervaringen in mijn leven geweest. Ik had geen ervaring in lesgeven, maar het enthousiasme van de leerlingen en de steun van de leraren en mijn mede-vrijwilligster maakten het erg gemakkelijk en leuk. Lees meer...
China Teaching Management Plan Stage

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲