You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een lesgeef project in Costa Rica

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Heredia en omgeving
 • Soort scholen: Basisscholen 
 • Leeftijd van scholieren op het project: 6 -12 jaar 
 • Gemiddelde grootte van de klas: 10-40 scholieren
 • Jouw rol binnen dit project: Je helpt als klassenassistent bij het onderwijzen van Engelse les
 • Extra vakken die je kunt geven: Sport, IT en muziek
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk. Tijdens schoolvakanties zijn er "summer schools"
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 18 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Het aanleveren van een Verklaring omtrent Gedrag en 2 referentie brieven, goede Engelse vaardigheden

Costa Rica is een opkomend vakantieland waar steeds meer toeristen naar heen gaan om de mooie natuur en cultuur te bezichtigen. Daarom is voor vele “Ticos” (inwoners van Costa Rica) kennis van de Engelse taal absoluut noodzakelijk om een goede baan te vinden. Dankzij onze onderwijsprojecten worden diverse scholen enorm geholpen door onze vrijwilligers. Door vertrouwd te raken met het gesproken Engels, verbeteren de leerlingen snel hun spreek- en taalvaardigheden, waarmee ze hun kansen op de arbeidsmarkt in de toekomst kunnen vergroten. In Costa Rica kun je als vrijwilliger vanaf 18 jaar lesgeven op een basisschool, middelbare school of een kleuterschool. Deze zijn allemaal gevestigd in en rondom Heredia. Je hebt geen specifieke kennis, ervaring of opleiding nodig.

Lesgeven op lokale scholen

Vrijwilligerswerk lesgeef project in Costa Rica

In Costa Rica werken vrijwilligers welkom op basisscholen in en rondom de stad Heredia, slechts enkele kilometers van de hoofdstad San Jos. De ligging biedt volop mogelijkheden voor openbaar vervoer naar verschillende prachtige stranden, natuurparken en vulkanen. 

De meeste vrijwilligers gaan aan de slag binnen basisscholen in en rond Heredia waar je gemakkelijk met de bus kunt komen. Je zal voornamelijk werken met kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Het aantal kinderen in een klas kan enorm variëren. Zo kan het zijn dat je lesgeeft aan 10 kinderen in een klas, maar ook aan 40 kinderen in een klas. Je begint vaak al 's ochtends rond 7.00 uur en werkt tot in de middag. Jouw exacte werktijden hangen af van jouw uiteindelijke project en aan het begin van je verblijf krijg je jouw persoonlijke werkschema.

Ben je ook vloeiend in het Frans, dan kan je Franse les geven in een lokale basisschool. Neem zeker met ons contact op indien dit je aanspreekt.

Jouw rol al vrijwilliger op een lesgeef project

Lesgeven op een school in Costa Rica

Als vrijwilliger op het lesgeef project in Costa Rica, kun jij hele praktische hulp bieden aan studenten die Engels willen leren. Door de aanwezigheid en de hulp van vrijwilligers komen leerlingen vaker met Engels in aanraking en worden ze gestimuleerd hun spreekvaardigheid te verbeteren. Dit zal hen zeker helpen in de toekomst.

Jouw rol in de klas is in de eerste plaats onderwijsassistent tijdens de Engelse lessen. Normaal gesproken zal je een lokale docent in een volle klas assisteren bij de verschillende aspecten van lesgeven: uitspraak, gesprekken voeren en schrijfopdrachten. Op andere momenten zal je gevraagd worden een kleiner groepje apart te nemen om zo meer individuele aandacht te geven. Als jij initiatief en enthousiasme toont, kan het zijn dat je zelf voor de klas mag staan en  lessen mag leiden, terwijl de docent mee kijkt. Je kunt altijd bij de toegewezen supervisor op het project terecht als je ideeën of suggesties hebt voor jouw lessen. Als jij een passie hebt voor sport, toneelspelen of muziek dan bestaat vaak ook de mogelijkheid om extra naschoolse activiteiten te organiseren op die gebieden.

Lesgeven op een school in Costa Rica

Na jouw aankomst in Heredia zal een collega van ons lokale kantoor jou op je eerste dag bij je project voorstellen aan je nieuwe collega’s en je supervisor (meestal de directeur of de Engelse leraar op de school). De lokale docenten staan altijd open voor nieuwe ideeën en zullen het zeker waarderen als jij de moeite neemt om jouw lessen goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding is belangrijk, omdat het je zelfvertrouwen geeft als je voor de klas staat en het ervoor zorgt dat zowel jij als je leerlingen het meeste baat hebben bij deze bijzondere ervaring.

Het lokale Projects Abroad team zal jouw ondersteunen en adviseren tijdens jou lesgeef project. Ze zullen jouw voorgang monitoren en af en toe komen kijken hoe het met je gaat. Ook worden er regelmatig workshops georganiseerd waar je aan kan deelnemen om ideeën op te doen voor jouw lessen en jouw ervaringen en successen te delen. We raden je aan om enige kennis van de Spaanse taal te hebben. 

Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van onze projecten in het Costa Rica Teaching Management Plan.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Stephanie Vanderheeren op het lesgeef project in Costa Rica
Thirza Toes
Mensen vragen mij vaak naar mijn mooiste ervaring in Costa Rica, en ik vind het bijzonder moeilijk om daarop te antwoorden. Ik vind het vooral waardevol wat ik allemaal geleerd heb uit deze reis. Grijp het aan als een kans om je blik te verruimen en durf jezelf nederig op te stellen: je leert meer van de plaatselijke bevolking - kinderen inbegrepen - dan jij hen kan leren. Lees meer...

Wanneer doe jij vrijwilligerswerk in het onderwijs in Costa Rica?

Engelse les geven in Costa Rica

Het maakt niet uit of je met of zonder ervaring wilt lesgeven. Wij hebben altijd een passend project voor je waar jij je CV mee kunt uitbreiden en een ervaring rijker zult worden! Houd er wel rekening mee dat er van half december t/m half februari een grote vakantie is en ook de eerste 2 weken van juli en tijdens Pasen is er een week vakantie. Ook is er een 3-weekse tentamenperiode in november, waardoor vrijwilligers dan niet kunnen lesgeven.

Rond Kerst, oud- en nieuwjaar en in de Paasperiode heb je de mogelijkheid om te reizen met andere vrijwilligers of om de feestdagen met je gastgezin door te brengen. Vanaf de tweede week van januari tot half februari, en tijdens de vakantie in juli, kunnen vrijwilligers deelnemen aan onze speciale vakantieprogramma's. Deze omvatten activiteiten zoals het geven van Engelse les of sportactiviteiten en verf- en renovatiewerkzaamheden in een lokale school of crèche en het geven van Engelse les of sportactiviteiten. Dit vakantieprogramma is niet beschikbaar tussen half december en half januari, omdat de scholen dan gesloten zijn. 

In de avonden en weekenden ben je vaak vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Dit project als basis voor jouw stage in het buitenland

De informatie onder projectoverzicht geeft precies weer wat je kan verwachten als jij aan dit project gaat deelnemen. Ben jij student en volg jij een opleiding die gerelateerd is aan dit project? Dan is het ook mogelijk om dit project als basis van jouw buitenlandse stage te gebruiken. Studenten zij bij ons meer dan welkom! Uiteraard zullen we er alles aan doen om eerst de eventuele eisen vanuit je studie af te stemmen op het project, zodat jij er zeker van bent dat je je studiepunten behaald.

Alles wat je moet weten over een stage in het buitenland met Projects Abroad kun je lezen op de algemene pagina over stages.

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲