You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een lesgeef project in de Filippijnen

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Bogo City, Cebu
 • Soort scholen: Basisschool en middelbare school
 • Leeftijd van scholieren op het project: 6-17 jaar
 • Gemiddelde grootte van de klas: 40-70
 • Jouw rol binnen dit project: Het assisteren van de lokale docenten, werken aan spreekvaardigheid, wellicht zelf lessen leiden, het leren van spelletjes en liedjes en het geven van Engelse les
 • Extra vakken die je kunt geven: Muziek en sport
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 1 week
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk. Tijdens schoolvakanties zijn er "summer schools"
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Ben je boven de 21 jaar dan moet je een Verklaring omtrent Gedrag aanleveren

Vrijwilligerswerk bij een lesgeef project in de Filippijnen is een bijzondere manier om praktische ervaring op te doen en om kinderen te helpen met hun Engelse vaardigheden en hun toekomst. Je hebt geen kwalificaties, training of ervaring nodig om deel te nemen aan een van de lesgeef projecten. Of je nu een tussenjaar neemt, een zinvolle besteding zoekt voor je zomervakantie of een nuttige invulling van je sabbatical wilt, er is altijd een project waar jij met je bijdrage het verschil kunt maken en je tegelijkertijd een ervaring rijker zult worden! 

Vrijwilligerswerk lesgeef project in de Filippijnen

In 2017 heeft het ministerie van onderwijs de implementatie van het nieuwe K-12 onderwijssysteem afgerond. Eén van de onderdelen van dit nieuwe systeem is de leerplicht voor kinderen tot 18 jaar. Dit betekent dat kinderen in de Filippijnen na het afronden van hun eerste 4 jaar op de middelbare school, eerst nog twee jaar senior high school moeten afronden voordat zij met een vervolgopleiding kunnen starten. Zoals in veel Aziatische landen, is er ook in de Filippijnen veel enthousiasme om Engels te leren. Dit vak wordt dan ook op zowel basisscholen als middelbare scholen gegeven.

Iedereen vanaf 16 jaar, met of zonder ervaring, is welkom om lokale docenten op de lokale kleuter-, basis- en middelbare scholen in Bogo City, Cebu te helpen. De leeftijden van de leerlingen ligt tussen de 6 en 18 jaar en mocht je voorkeur hebben voor een bepaalde leeftijdsgroep, laat het gerust weten wanneer jij je inschrijft. Afhankelijk van jouw niveau Engels, enthousiasme en eventuele ervaring ga je aan de slag als klassenassistent, werk je met kleine groepjes of geef je helemaal zelf les.

Werkzaamheden bij een lesgeef project op een lokale school

Lesgeven in de Filippijnen

Wat je precies gaat doen, hangt dus af van jouw kennis, vaardigheden en enthousiasme. Heb je nog geen of weinig ervaring, dan help je de lokale docent met de lessen. Heb je veel zelfvertrouwen en goede Engelse vaardigheden, dan kun je bijvoorbeeld met kleine groepjes werken aan spreekvaardigheid. Ben je een ervaren docent, dan mag je vaak al snel zelf de lessen leiden.

Op basisscholen beginnen kinderen met Engels in de 1e klas wanneer ze 6 of 7 jaar oud zijn. Vanaf die leeftijd worden op veel scholen alle lessen in het Engels gegeven. Toerisme is een van de grootste sectoren om in te werken op het eiland Cebu en daarom is het spreken van goed Engels belangrijk voor een goede baan.

Als vrijwilliger bij een lesgeef project heb je belangrijke invloed op het leven van jouw leerlingen. Ook maak je deel uit van een veel groter netwerk van vrijwilligerswerk dat zorgt voor een positieve duurzame bijdrage op lange termijn voor de lokale bevolking.

Wat jouw talenten of vaardigheden ook zijn, lesgeven in de Filippijnen geeft je de kans deze goed te gebruiken. Door creatief te zijn in het lesgeven maak je de lessen leuk en zorg je dat de lesstof goed opgenomen wordt. Gebruik bijvoorbeeld spelletjes en liedjes om het leren makkelijker en leuker te maken. Soms zijn er ook mogelijkheden om te helpen met andere vakken zoals muziek of sport. Laat ons gerust weten wanneer je interesse hebt op een specifiek gebied.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Tessa van Huizen op het lesgeef project in de Filippijnen
Tessa van Huizen
De eerste twee weken waren de leerlingen nog een beetje afstandelijk en verlegen. Ik was de eerste ‘blanke juf’ die ze ooit hadden gezien. Na twee weken veel leuke spelletjes te hebben gespeeld en veel lessen te hebben gegeven, kreeg ik een steeds betere band met de leerlingen. De juf waarbij ik mocht helpen was een ontzettend lieve vrouw met een aangrijpend verhaal. Ook achter sommige leerlingen op school schuilde een heftig verhaal. Zo hadden sommige leerlingen hun ouders verloren of moesten ze eerst door een rivier lopen om naar school te kunnen. Bijzonder hoe blij die leerlingen altijd naar school komen. Het is heel moeilijk om in een kort verhaal uit te leggen hoe gaaf en hoe speciaal de Filipijnen zijn. Daarom kan ik maar 1 ding zeggen: go yourself to find out! Lees meer...

De vaardigheid om Engels te spreken helpt kinderen om hun toekomst te verbeteren. Je helpt de jongere leerlingen met het begrijpen van de basis en oudere kinderen kun je helpen met het verbeteren van hun vaardigheden en het zelfvertrouwen om Engels te praten.

Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van onze projecten in het Philippines Teaching Management Plan.

Philippines Teaching Management Plan Stage

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲