You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een Natuurbehoud & Milieu project - Zeeschildpadden & Kustgebied in Mexico

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Cuyutlan, Cofradia de Morelos
 • Type projecten: Natuurbehoud & Milieu
 • Jouw rol binnen dit project: Werken met getrainde medewerkers om bedreigde schildpadden te beschermen, 1 dag in de week besteed je in het krokodillenpark. Samen met lokale medewerkers ga je werken aan een biodiversiteitsproject en assisteer je bij onderhoud- en bouwwerkzaamheden
 • Accommodatie: Groepsaccommodatie
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 1 week
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder

Projects Abroad verwelkomt in Mexico vrijwilligers vanaf 16 jaar op het dier- en natuurbehoud project in Mexico. Aan de kustplaats Cuyutlan kan je bijdragen aan de bescherming van bedreigde zeeschildpadden. Daarnaast krijg je ook de kans om te werken met krokodillen en leguanen en deel te nemen aan biodiversiteitsonderzoeken in nabijgelegen lagunes en riviermondingen. Je bent zonder of met ervaring meer dan welkom om je samen met ons in te zetten voor dier en natuur in Mexico. Het is een unieke ervaring om te werken met zeeschildpadden en jouw hulp is zeker welkom!

Werkzaamheden bij het Natuurbehoud & Milieu project in Mexico

Samen met vrijwilligers uit de hele wereld werk je mee aan uiteenlopende werkzaamheden zoals:

 • Bescherming van bedreigde schildpadden: Het schildpadden project bevindt zich in het El Tortugario Centro Ecológico in Cuyutlan. Vrijwilligers zullen ’s nachts patrouilles uitvoeren op een 30 km lang stuk strand om nesten te identificeren en zeeschildpadden eieren te verzamelen om ze naar een veilige plek te kunnen brengen, weg van stropers en roofdieren. Je verzamelt ook data over de bestaande of leeggeroofde nesten. Vrijwilligers monitoren de nesten waarnaar de gevonden eieren werden verplaatst en wanneer de schildpadjes uitkomen, zal je ze vrijlaten in de zee. Andere werkzaamheden bestaan uit het schoonmaken van de schildpadden tanks, het wassen van de volwassenen schildpadden en algemene zorgtaken om ervoor te zorgen dat ze voldoende te eten krijgen, dat elke gewonde is verzorgd, dat ze niet gestresseerd zijn en dat ze elke maand gewogen en gemeten worden.
 • Assisteren in het krokodillenpark:  Een keer per week bezoek je het La Colorada Crocodile Center, in het plaatsje Cofradia de Morelos, waar je meehelpt met het schoonmaken van de krokodillen verblijven en het onderhouden van de verschillende faciliteiten in het opvangcentrum. Je helpt ook mee met het verzamelen van biometrische data en het markeren van krokodillen in nabij gelegen lagunes.
 • Zorg voor leguanen: Vrijwilliger helpen bij het voeden van leguanen en het onderhouden van hun verblijven.
 • Biodiversiteitsonderzoeken: Je wordt betrokken bij onderzoek en het monitoren van wilde dieren in de Palo Verde riviermonding en de El Chupadero lagune. Je werkt ook een register bij door observaties met verborgen camera’s tijdens nachtonderzoek. De verzamelde data zal gebruikt worden door verschillende wetenschappers in Zuid-Amerika. Vrijwilligers doen ook onderzoek naar de mangroves in de buurt en helpen met het planten van nieuwe mangrove boompjes in een serre. Deze mangrove boompjes worden dan verplant in de mangrovebossen die zijn beschadigd of vernietigd.

 •  

  Educatieve outreaches rond milieu en  natuurbehoud: Vrijwilligers nemen deel aan natuurbehoud initiatieven in het onderwijs door langs te gaan bij scholen en natuurbehoud campagnes op te zetten in de lokale gemeenschappen om meer bewustwording te creëren rond het belang van de natuur en het milieu.
 • Community beach clean-ups: Vrijwilligers helpen mee met het schoonhouden van de stranden en het verzamelen van afval.

Schildpadden bij het natuurbehoud project

Sommige werkzaamheden vinden 's nachts plaats, dus vrijwilligers werken in shifts. Overdag werk je gemiddeld 5 uur per dag en is er genoeg tijd om te ontspannen, vooral midden op de dag waarop je de hete zon het beste kunt vermijden.

In Mexico zijn er het hele jaar door schildpadden, maar het hoogseizoen is tussen juni en december met september als drukste maand. Er worden wel steeds vaker zeldzame soorten gezien zoals de groene schildpad en de enorme leatherback schildpad die in alle seizoenen eieren leggen. Van januari t/m mei zijn er minder schildpadden die eieren leggen op het strand waardoor de focus meer op andere werkzaamheden ligt. Zo wordt er dan gewerkt aan het uitbreiden van het beschermde gebied waar de schildpadeieren veilig uit kunnen komen en is er meer tijd voor algemene onderhoudswerkzaamheden in het kamp.

Wat is het doel van het Natuurbehoud & Milieu project in Mexico

Onderzoek doen bij het natuurbehoud project

De doelstellingen van dit project bestaan uit het behoud en het herintroduceren van verschillende soorten wilde dieren. Tijdens dit project wordt je ook betrokken bij onderzoek rond de biodiversiteit van de omgeving. Natuurbehoud gebieden in Mexico zijn beschermd door SEMARNAT (Department of Environmental Affairs and Natural Recources). Als erkenning van onze inzet rond natuurbehoud, heeft Projects Abroad een stuk kustlijn toegewezen gekregen van 24 km lang dat we moeten onderhouden.

Een van de voorwaarden van onze overeenkomst met SEMARNAT is dat we belangrijk wetenschappelijk onderzoek verrichten aan de kust. We hebben verschillende lopende en nieuwe projecten die we hebben kunnen opzetten door de hulp van onze vrijwilligers. De drie belangrijkste soorten die we helpen beschermen zijn de warana schildpadden, de spitssnuitkrokodil en de bultkrokodil.

Sinds 2006 werken we ook in een lagune genaamd “El Chupadero”. Na verschillende jaren van het verzamelen van data door onze vrijwilligers is deze plek in maart 2009 uitgeroepen tot een Ramsar site. Een Ramsar site wordt toegekend door de Ramsar Conventie. Zij erkennen moerasgebieden en ecosystemen die van groot belang zijn voor de biodiversiteit. Dit is een van de belangrijkste titels dat een beschermd gebied kan krijgen. Het is een bewijs van het harde werk en de energie die onze vrijwilligers en medewerkers in het project hebben gestoken. 

Je kan meer lezen over de doelstellingen van dit project in het Mexico Conservation Management Plan.

Het is niet verplicht om Spaans te spreken voor dit project, maar we raden sterk aan om in ieder geval een basiskennis van de taal te hebben. Dit zal het gemakkelijker maken om alles uit je project te halen, omdat je gemakkelijker kunt communiceren met je begeleiders en je gastgezin.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Marijn van Oorschot op het Natuurbehoud & Milieu project in Mexico
Marijn van Oorschot
Het aller-coolst van de reis zijn de nachtelijke ritjes op de quads om de nesten te zoeken, waarbij je ook de mama-schildpadden kunt bewonderen. Een van de locals bestuurt de quad en vind het nest, zelf help je dan bij het tellen en het invullen van het formulier. Lees meer...

Verblijf bij het Natuurbehoud & Milieu project in Mexico

Projects Abroad werkt samen met deze natuurbehoud partner in Mexico

De accommodatie bij dit project is een eenvoudig groepsverblijf in de buurt van het schildpadden project. Hier verblijf je samen met de andere vrijwilligers in gedeelde kamers of in een eenpersoonskamer. Het gebouw heeft een gemeenschappelijke keuken en een zwembad. Je kunt hier prima relaxen na een dag hard werken! De vrijwilligersaccommodatie bevindt zich ook vlakbij een klein toeristisch stadje waar je in je vrije tijd ook naartoe kan. Er is een wekelijks rooster waarop alle vrijwilligers ingedeeld zijn om bijvoorbeeld de afwas te doen.

In de avonden en weekenden ben je meestal vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Vrijwilligers die op een vrijdag of zaterdag aankomen, worden pas op maandag naar het project gebracht omdat er normaal gezien geen activiteiten op zaterdag of zondag gepland worden.

Periodieke updates Stage

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲