You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal vrijwilligerswerk in Costa Rica

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Heredia en omgeving 
 • Type projecten: Dagopvangcentra, kleuterscholen
 • Leeftijd van kinderen op het project: 0-18 jaar en jong volwassenen
 • Aantal kinderen waarvoor gezorgd wordt: 8 - 120
 • Jouw rol binnen dit project: Het organiseren van creatieve activiteiten en spelletjes en het bieden van emotionele ondersteuning
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Het aanleveren van een Verklaring omtrent Gedrag en 2 referentie brieven. Vrijwilligers die werken in het centrum voor kinderen met een beperking moeten over een goede basiskennis Spaans beschikken

Projects Abroad biedt vrijwilligers vanaf 16 jaar de kans om mee te werken bij verschillende sociale projecten in Costa Rica. De meeste vrijwilligers werken bij kleuterscholen en opvangcentra voor kansarme kinderen. Dit is zeker een uitdaging, maar je merkt de positieve invloed van jouw aanwezigheid al vanaf het begin. Je hebt geen specifieke kennis, ervaring of diploma’s nodig, zolang je maar enthousiast en betrokken bent. Of je nu 16 of 66 bent, een tussenjaar neemt of met pensioen gaat, iedereen is welkom. Hoewel Costa Rica een relatief welvarend land is in Latijns Amerika, is er altijd behoefte aan extra hulp bij deze sociale projecten.

Waar werk je als sociaal vrijwilliger in Costa Rica?

Vrijwilligerswerk sociaal project in Costa Rica

Projects Abroad werkt vooral in en rond Heredia. Bij sommige projecten woon je op loop- of fiestafstand in een gastgezin, bij de meeste projecten neem je de lokale bus. Je kunt altijd je voorkeur aangeven voor een locatie zodat het lokale Projects Abroad team hier zoveel mogelijk rekening mee kan houden.

De meeste sociale projecten zijn bij kleuterscholen en opvangcentra voor kansarme kinderen. Je werkt hier met kinderen tussen de 0 en 13 jaar. Omdat er vaak te weinig personeel is bij deze projecten, is jouw hulp meer dan welkom. Je leert de lokale medewerkers goed kennen en door jouw inzet is er meer tijd voor persoonlijke aandacht aan de kinderen. Het aantal kinderen en medewerkers verschilt per project, maar er is altijd genoeg waar vrijwilligers aan kunnen bijdragen.

Vrijwilligers helpen bij de meeste sociale projecten mee met de dagelijkse zorgtaken zoals de kinderen in de ochtend helpen om zich klaar te maken en hen te eten geven. Daarnaast kun je mee helpen met educatieve activiteiten, zoals het leren van het alfabet of leren tellen. Andere werkzaamheden zijn bijvoorbeeld samen sporten, knutselen of liedjes zingen. Zo stimuleer je kinderen om zich op een leuke manier te ontwikkelen en leren ze belangrijke vaardigheden. Nieuwe ideeën zijn ook altijd welkom. Zet jouw talenten in om extra activiteiten op te zetten en organiseer een sportdag, talentenshow of toneelstuk. Werk je met oudere kinderen, dan is het nog belangrijker om er gewoon voor ze te zijn en vriendschappen op te bouwen. Vrijwilligers helpen het lokale personeel ook vaak met dagelijkse bezigheden die noodzakelijk zijn in de opvangcentra zoals het verzorgen van de maaltijden, afwassen en schoonmaken.

Vrijwilligerswerk met kinderen met een beperking

Sociaal project in Costa Rica

We werken ook met kinderen en jongeren met een beperking of achterstand in een centrum voor speciaal onderwijs in Heredia. Vrijwilligers die deelnemen aan dit project werken samen met het lokale personeel in het centrum en helpen bij de zorg voor baby’s, kinderen en jongvolwassenen met beperkingen zoals het Syndroom van Down. Door het personeel de nodige ondersteuning te bieden en de kinderen de zorg en extra onersteuning te geven die ze nodig hebben, kunnen vrijwilligers een enorm waardevolle bijdrage leveren en echt een verschil maken. Voor dit project is het belangrijk dat je over een goede basiskennis Spaans beschikt, erg toegewijd bent en voldoende geduld hebt. Je zal zien dat dit een ontzettend belonende ervaring zal zijn.

Vrijwilligers kunnen er ook voor kiezen om te werken in een dagopvangcentrum voor ouderen. De personen die dagelijks naar dit centrum toe komen, zijn tussen de 65 en 90 jaar oud en stellen het gezelschap van de vrijwilligers erg op prijs. Zo kunnen vrijwilligers helpen bij activiteiten zoals lichte lichamelijke bewegingsoefeningen, kaartspelen, bingo en knutselactiviteiten. Het kan ook zijn dat je af en toe gevraagd wordt om te helpen bij geld inzamelacties en administratieve taken. Indien gewenst, kan je ook assisteren bij fysiotherapie sessies in het centrum.

Als je graag in het centrum voor gehandicapte kinderen of in het centrum voor ouderen wilt werken, vermeld dit dan bij het veld voor jouw voorkeuren in je aanmelding.

Hoe ziet jouw werkdag als sociaal vrijwilliger in Costa Rica eruit?

Van vrijwilligers bij een sociaal project in Costa Rica wordt verwacht dat ze de hele dag meewerken. Vaak begin je tussen zeven en acht uur ’s ochtends tot aan het einde van de middag. De exacte tijden hangen af van het specifieke project en jouw schema wordt samen met de begeleiding ter plaatse bepaald wanneer je aankomt.

Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van onze projecten in het Care Management Plan - Costa Rica.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Noa Wijnen op het sociale project in Costa Rica
Noa Wijnen
Ik mocht helpen met eten geven, spelen, verzorgen en Engelse les geven aan de wat oudere kinderen. Hun Engelse lerares was namelijk al een tijdje weg, maar de Engelse werkboeken lagen nog steeds in de kast. Dus we gebruikten die weer! Lees meer...

Wanneer kan je deelnemen aan deze projecten? 

Je bent het hele jaar door welkom bij de sociale projecten in Costa Rica en je mag ook zelf je startdatum en verblijfsduur (minimaal 2 weken) bepalen, maar houd wel rekening met de vakantieperioden. Alle sociale projecten zijn minstens 2 weken gesloten tijden de kerstperiode van half december tot half januari, afhankelijk van het project. Het centrum voor gehandicapte kinderen sluit de deuren van midden december tot midden februari en ook tijdens de eerste twee weken van juli zijn ze gesloten. Alle ander sociale projecten sluiten gedurende 1 week tijdens de Paasvakantie. Tijdens Kerst en paasvakantie kun je als vrijwilliger gaan reizen of de feestdagen doorbrengen met je gastgezin. 

In de avonden en weekenden ben je vaak vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Costa Rica Care Management Plan Stage

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲