You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een mensenrechten project in Ghana

Overzicht
Project overzicht
  • Waar: Accra
  • Type Project: Mensenrechten
  • Jouw rol binnen dit project: Als vrijwilliger ben je werkzaam binnen het Projects Abroad Human Rights Office. Samen met de lokale staf ga je werken aan verschillende programma’s en campagnes om bewustzijn te creëren over mensenrechten, toezicht houden en handhaving
  • Accommodatie: Bij een gastgezin
  • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
  • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
  • Mogelijk vanaf: Vanaf 2 weken
  • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
  • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers vanaf 16 jaar bij het mensenrechten project in Ghana. Het biedt jou als vrijwilliger de kans om mee te werken aan de bewustwording van mensenrechten in het algemeen en de positie van specifieke bevolkingsgroepen in het bijzonder. Vanuit ons Human Rights Office in Accra worden het hele jaar door diverse programma’s en campagnes opgezet waar jij een bijdrage aan kunt leveren.

Vrijwilligerswerk in het Human Rights Office in Ghana

Vrijwilligerswerk mensenrechten project in Ghana

Steeds meer vrijwilligers van Projects Abroad willen zich verdiepen in de sociale vraagstukken van een land, met name op het gebied van mensenrechten. Ons Human Rights Office in Ghana is hier dagelijks mee bezig en verwelkomt graag vrijwilligers die zich willen inzetten voor deze bijzondere organisatie. Jouw precieze rol en werkzaamheden hangen af van jouw kennis, ervaring en interesses. Dit is ideaal voor studenten van een relevante studie, maar ook zonder specifieke kennis en ervaring ben je welkom.

In grote lijnen zijn er drie soorten werkzaamheden die er uitgevoerd worden. Dit zijn bewustwording vergroten op het gebied van mensenrechten, toezicht houden op kwetsbare gebieden en het handhaven van mensenrechten in situaties waarbij mensenrechten worden geschonden. Er is ook altijd ruimte voor nieuwe ideeën.

Uiteraard is er een juridisch aspect verbonden aan dit project, maar het Human Rights Office houdt zich toch hoofdzakelijk bezig met sociale projecten en onderzoek met als uitgangspunt de drie doelstellingen die zijn gesteld. Wil je graag meer juridisch werk doen in Ghana, neem dan eens een kijkje bij het Rechten project in Ghana.

Als vrijwilliger werk je op het Human Rights Office onder andere mee aan zaken rondom vrouwenrechten, handel in kinderen, controle bij verkiezingen en de rechten van landbezitters. Je werkt doorgaans vijf dagen per week en acht uur per dag. Je werkt niet enkel achter een bureau. Je gaat namelijk twee dagen per week op pad voor onderzoek en afspraken met allerlei mensen en organisaties. Afhankelijk van jouw ervaring en interesses worden de werkzaamheden en verantwoordelijkheden vastgesteld. Samen met je collega’s en andere vrijwilligers ga je hard aan het werk om veel ervaring op te doen en zo je CV uit te breiden met deze unieke werkervaring.

Lees meer over de doelstellingen van het mensenrechten project in Ghana in het Human Rights Management Plan.

Bewustwording van mensenrechten in Ghana

Mensenrechten vrijwilliger in Ghana

Bewustwording is een belangrijk basisprincipe om mensen meer inzicht te geven in de dingen waar ze recht op hebben. Slachtoffers van schendingen van mensenrechten zijn zich vaak niet bewust van hun rechten en de mogelijkheden om deze op te eisen. Daarnaast worden door bewustwording steeds meer mensen bereikt en wordt het eenvoudiger om nieuwe gevallen te ontdekken en aan te pakken.

Aan jou de taak om op scholen of voor organisaties presentaties te houden waarin je uitlegt hoe belangrijk mensenrechten zijn. Samen met je collega’s bereid je dit natuurlijk goed voor en kijk je goed naar de doelgroep die je moet aanspreken en de boodschap die je wilt overbrengen. Je kunt je ook verdiepen in één bepaald onderwerp en hiervoor een communicatieplan opstellen, gericht op het bereiken van een specifieke doelgroep.

Toezicht op mensenrechten in Ghana

Mensenrechten project in Ghana

Naast bewustwording is het belangrijk om toezicht te houden op situaties waar mensenrechten kwetsbaar zijn. Om ervoor te zorgen dat schendingen van mensenrechten zo vroeg mogelijk herkend worden, werkt het Human Rights Office ook aan diverse controles. Daar wordt bepaakd of de rechten van de mens worden geschonden en in welke mate,bepalen wat deze mensen nodig hebben, bepalen waar de prioriteit ligt en een strategie vaststellen om een verandering teweeg te brengen.

We houden ook toezicht op faciliteiten en activiteiten van organisaties waar we mee samenwerken, om zo de meest effectieve en efficiënte hulp te bieden. De bijstand die we hen bieden kan plaatsvinden in de vorm van het bieden van ondersteunend personeel, het werven van fondsen en financiële steun, of simpelweg het doen van aanbevelingen.

Het monitoren gebeurt op verschillende gebieden. Het is afhankelijk van de lopende projecten op het moment dat je gaat deelnemen, maar in het verleden zijn er bijvoorbeeld bezoeken gebracht aan landelijke gebieden waar boeren wonen, gemeenschappen binnen de mijnbouw en visserij, gemeenschappen met immigranten of seizoensmigranten, stadsloppenwijken, de rechtbank, de dagelijkse media en lokale stichtingen of overheidsinstanties.

Tot slot zal het houden van toezicht het mogelijk maken om onze eigen resultaten te meten, zodat we beter kunnen presteren in de toekomst.

Handhaving van mensenrechten in Ghana

Vrijwilligerswerk bij een mensenrechten project

De daadwerkelijke actie wordt uitgevoerd door het handhaven van mensenrechten. Tijdens bewustwordingscampagnes en het houden van toezicht wordt er al veel waardevolle informatie verzameld die nodig is om in actie te komen wanneer het echt fout gaat. Ga de uitdaging aan en denk mee welke strategie het beste is om mensenrechten te handhaven. Je wordt betrokken bij allerlei aspecten van dit interessante proces: van juridisch tot religieus en van educatief tot publicitair.

Het vinden van juridische oplossingen gebeurd met behulp van verschillende lokale organisaties waarmee Projects Abroad samenwerkt. Door gebrekkige toegangankelijkheid van het Ghanese gerechtshof betekent dit vaak dat er alternatieve methoden gezocht moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld via traditionele dorpshoofden of dorpsoudsten, publiciteit via campagnes en media, mediators, familiebanden of religieuze instellingen die allemaal van grote invloed zijn in de Ghanese maatschappij.

Wanneer je deelneemt aan het mensenrechtenproject, staat je een intensieve maar bijzondere en waardevolle tijd te wachten. Je leert niet alleen meer over mensenrechten en hoe deze gehandhaafd worden, maar je leert ook om te werken in een ander land met een andere cultuur. Kortom, je doet een ervaring op die je niet alleen zal helpen een mooie CV op of uit te bouwen, maar ook een ervaring die je nooit meer zal vergeten!

Mensenrechten project in Ghana

Dit project zal het hele jaar doorlopen, maar tijdens Kerst en Oud & Nieuw 2 weken gesloten zijn.

In de avonden en weekenden kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Je kunt al vanaf 2 weken deelnemen aan het Recht & Mensenrechten project in Ghana, mocht je niet in de gelegenheid zijn om langer deel te nemen. Je leert veel over de cultuur en werkt nauw samen met de lokale gemeenschap, maar wees je er van bewust dat je misschien niet dezelfde impact kan achterlaten als vrijwilligers die voor langere tijd deelnemen.

Periodieke updates Ghana Human Rights Management Plan Stage
Bel ons:
+32 (0) 38081112
Agenda informatiedagen

Klimaat

Source: Wikipedia

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲