You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal vrijwilligerswerk in Ghana

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Accra, Akuapem Hills en Cape Coast
 • Type projecten: Dagopvangcentra en speciaal onderwijs
 • Leeftijd van kinderen op het project: 0 - 14 jaar
 • Aantal kinderen waarvoor gezorgd wordt: Gevarieerd
 • Jouw rol binnen dit project: Het bieden van emotionele ondersteuning en het helpen verbeteren van de persoonlijke hygiëne, organiseren van educatieve spelletjes en groepsactiviteiten
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Ben je boven de 21 jaar dan moet je een Verklaring omtrent Gedrag aanleveren

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers vanaf 16 jaar bij onze sociale projecten in Ghana. Sociaal vrijwilligerswerk vergt veel energie, maar is tegelijkertijd heel erg dankbaar werk. Het is een ideale manier om betrokken te raken bij de ontwikkeling van de lokale kinderen die vaak al veel mee gemaakt hebben in hun leven. Jouw enthousiasme, inzet en motivatie zijn dan ook erg belangrijk! Het maakt daarentegen niet uit of je met of zonder ervaring vrijwilligerswerk wilt verrichten. Iedereen is dan ook meer dan welkom! Heb je relevante werkervaring op sociaal gebied, kijk dan bij de projecten voor professionals in Ghana.

Vrijwilligerswerk sociaal project in Ghana

Ghana ligt in het westen van Afrika en is een land vol rijke natuurlijke hulpbronnen en oeroude tradities. Toch heeft de blijvend groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk als gevolg dat nog steeds een hoog percentage van de bevolking in armoede leeft. Doordat mensen vaak weinig aandacht aan hun gezondheid en hygiëne besteden is de algemene levensverwachting in Ghana laag en de kindersterfte hoog. Problemen zoals het gebruik van geweld om discipline bij te brengen, kinderarbeid en slecht onderwijs maakt het moeilijk voor kinderen om op te groeien in Ghana. Hierom zijn onze sociale projecten zo belangrijk. Je werkt in dagopvangcentra en zorgcentra voor kinderen of mensen met HIV.

Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van onze projecten in het Care Management Plan - Ghana.

Waar werk je als sociaal vrijwilliger in Ghana?

Organiseer activiteiten voor kinderen

In Ghana zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van sociaal werk. We zijn voornamelijk actief in zorgcentra in Akuapem Hills, maar er zijn ook projecten in Cape Coast en Accra. 

Deze dagopvangcentra kampen vaak met een groot personeelstekort en te weinig middelen om voor de kinderen te zorgen. Een extra paar handen is dan ook van harte welkom om het lokale personeel te helpen bij hun dagelijkse werkzaamheden. Zo kun je helpen bij het organiseren van dagelijkse activiteiten, zoals simpele oefeningen in lezen en schrijven, het leren over persoonlijke hygiëne en activiteiten gericht op de ontwikkeling.

Sommige vrijwilligers zullen aan de slag gaan in de grotere zorgcentra die door de overheid worden gefinancierd en anderen komen terecht in kleinere kinderdagverblijven of in dagopvangcentra voor kinderen met een verstandelijke of fysieke beperking. Vrijwilligers kunnen ook aan de slag op het bijzondere, maar uitdagende HIV/AIDS project, waar nauw wordt gewerkt met HIV/AIDS patiënten. Je kunt een eventuele voorkeur bij jouw aanmelding opgeven.

Het Projects Abroad team in Ghana organiseert regelmatig workshops voor alle vrijwilligers op de sociale projecten. Deze workshops zullen je helpen een goed inzicht te verkrijgen in het lokale sociale zorgstelsel en de achtergrond van de instelling waar je werkt. Je krijgt advies en suggesties over activiteiten die je tijdens je project kunt organiseren. De workshops kunnen ook aandacht besteden aan onderwerpen zoals de Ghanese cultuur, jouw rol op je project en nuttige bronnen om te raadplegen.

Hoe ziet jouw werkdag als sociaal vrijwilliger in Ghana eruit?

In Ghana help teen vrijwilliger bij het knutselen op het social project

Binnen de kleuterscholen, kinderdagverblijven en dagopvangcentra zijn er vaak relatief grote groepen kinderen die onder het toezicht van een beperkt aantal personeelsleden staan. Jouw hulp om het lokale team te ondersteunen is dan ook meer dan welkom! Als vrijwilliger begin je vroeg in de morgen om de kinderen te helpen zich klaar te maken en hen eten te geven. De meeste kinderen gaan vervolgens naar school. De meeste vrijwilligers kiezen ervoor om mee te gaan en bij de school of de kleuterschool de lokale docenten te helpen bij het lesgeven. Als je graag je handen uit de mouwen steekt, kun je ook bij het sociale project blijven en de moeders helpen met schoonmaken en met andere huishoudelijke klusjes. Als je hiervoor kiest is de sociale interactie met de kinderen wel kleiner. Daarnaast kun je tijd besteden met de aller jongsten die nog niet naar school gaan en help je gedurende de dag met het geven van eten, het leren veters strikken en het bijbrengen van sociale vaardigheden. Wanneer de oudere kinderen weer terug uit school komen, heb je de mogelijkheid om hen te helpen met hun huiswerk, of introduceer bijvoorbeeld een nieuw spel om de kinderen te leren samenwerken.

Afhankelijk van jouw ervaring, enthousiasme en inzet krijg je de mogelijkheid aangeboden om steeds meer activiteiten zelf op te zetten en uit te voeren. Op deze manier bouw je een leuke band op met je lokale collega’s en de kinderen.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Femmy Koops op het sociale project in Ghana
Femmy Koops
Na een weekje kreeg ik een vast groepje kinderen, die ik moest helpen met huiswerk en waarover ik elke dag in het kantoor een stukje moest schrijven. Ik had een groepje van drie jongetjes. Ik heb vooral veel letterspelletjes met ze gedaan en veel boekjes gelezen. Het was erg leuk om in deze vier weken hun vorderingen te zien. Lees meer...

Voor iedereen die minstens een jaar studie in sociaal werk, psychologie of een andere gerelateerde studie heeft afgerond, is er de mogelijkheid om te werken in een school voor kinderen met een beperking. Hierbij is het mogelijk om je te focussen op maatschappelijk werk binnen het project terwijl je wordt begeleidt door een lokale sociaal werker. 

In de avonden en weekenden kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Je kunt vanaf twee weken deelnemen aan dit Sociaal project in Ghana als je geen vier weken of langer beschikbaar bent. Het project is door onze lokale collega’s geschikt bevonden voor korte periodes van vrijwilligerswerk voor zowel de lokale gemeenschappen als de vrijwilliger. Hoewel je waardevolle culturele inzichten zult verwerven en intensief kunt samenwerken met de lokale gemeenschap, zal je waarschijnlijk niet dezelfde impact kunnen maken als vrijwilligers die voor een langere periode deelnemen.

Vrijwilligerswerk in weeshuizen in Ghana

Onze vrijwilligers hebben jarenlang met kinderen in weeshuizen en andere residentiële zorgcentra in Ghana gewerkt. Hun waardevolle werk heeft impact gehad: zij hebben de lokale begeleiders geholpen om de levensomstandigheden in deze weeshuizen te verbeteren en kansen gecreëerd voor kinderen door hen te ondersteunen in hun onderwijs en zorg. We hebben echter besloten niet langer op weeshuizen te richten maar ons te focussen op gemeenschapsgerichte- en familiegerichte opvang, omdat we geloven dat dit een stabielere basis biedt aan de kinderen voor wie wij ons inzetten. Je kunt hier meer lezen over de overgang van vrijwilligerswerk in weeshuizen naar gemeenschapsgerichte opvang.

Dit betekent dat je als vrijwilliger in Ghana niet langer in weeshuizen zal werken, maar in plaats daarvan helpt in dagopvangcentra, kinderdagverblijven, scholen en ondersteuningsgroepen voor ouderen of moeders en kinderen. Op deze manier help je Projects Abroad om nog sterkere relaties op te bouwen met de lokale gemeenschappen en – het belangrijkste – help je families om samen te blijven.

Speciale groepsreis voor alle leeftijden in de Kerstvakantie

Heb jij interesse in sociaal vrijwilligerswerk in Ghana en wil jij graag iets betekenen voor de lokale bevolking deze Kerst? Dan is het ook mogelijk om tijdens de Kerstvakantie deel te nemen aan onze speciale Kerstgroepsreis Sociaal project in Ghana. Deze groepsreis is beschikbaar voor vrijwilligers van alle leeftijden, maar kinderen onder de 16 jaar moeten vergezeld worden door tenminste één van de ouders.

Ghana Care Management Plan Stage
Bel ons:
+32 (0) 38081112
Agenda informatiedagen

Klimaat

Source: Wikipedia

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲