You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een Natuurbehoud & Milieu project - Himalaya gebergte in Nepal

Overzicht
Project overzicht
  • Waar: Ghandruk, Annapurna mountain range
  • Type projecten: Natuurbehoud & Milieu
  • Jouw rol binnen dit project: Observeren en inventariseren van zoogdieren, vogels en vlinders, en het organiseren van workshops en voorlichting voor de lokale gemeenschap
  • Accommodatie: Hostel in nabijgelegen dorp
  • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
  • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
  • Mogelijk vanaf: 2 weken
  • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
  • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder

Als vrijwilliger in Nepal ben je meer dan welkom bij een bijzonder dier- en natuurbehoud project in het prachtige Annapurna gebergte in de Himalaya’s. Je gaat aan de slag in de omgeving van Ghandruk waar je samenwerkt met de Nepalese natuurbeschermingsorganisatie Annapurna Conservation Area Project (ACAP). Deze overheidsorganisatie zet zich in voor het beschermen en bevorderen van de biodiversiteit en heeft de hulp van vrijwilligers hard nodig om dit geweldige natuurgebied te beschermen. In dit gebied komen verschillende unieke diersoorten voor zoals de luipaard, luipaard kat, de Aziatische zwarte beer, muskushert en diverse vogelsoorten waaronder een aantal met uitsterven bedreigde soorten gieren. De derde grootste stad van Nepal, Pokhara, ligt aan de voet van de bergen 3 uur van het natuurbehoud project vandaan. Hoewel je dus midden in de bergen van de Himalaya’s werkt, ben je in het weekend ook zo in de grote stad. Iedereen vanaf 16 jaar is welkom bij dit project. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in je tussenjaar of tijdens een sabbatical.

Vrijwilligerswerk in een natuurgebied in Nepal

Vrijwilligerswerk natuurbehoud project in Nepal

Doordat het natuurgebied zo uitgestrekt is, wordt er vanuit meerdere dorpen gewerkt. Afhankelijk van jouw verblijfsduur, kun je op meerdere locaties meewerken om zo ook het natuurgebied beter te leren kennen.

Het doel van dit natuurbehoud project is het behouden en bevorderen van de natuurlijke bronnen in het gebied. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan sociale ontwikkeling in Ghandruk. Het gebied heeft een rijke biodiversiteit met zo’n 1233 soorten bloeiende planten, 102 soorten zoogdieren, 488 vogelsoorten, 40 soorten reptielen en 23 soorten amfibieën.

Nepal kent veel verschillende gebieden, variërend van tropisch bos tot hoge gebergten. Het gebergte in Nepal heeft wel 240 bergtoppen, die boven de 6000 meter uitsteken en is daarnaast het thuisland van ‘s werelds hoogste berg, de Mount Everest. Dit alles brengt veel uitdaging met zich mee voor natuurbehoud activiteiten.

Door het de impact van de mens, klimaatverandering en de krimp van de natuurlijke leefomgeving,  worden deze gebieden constant bedreigd met als gevolg een verlies van de biodiversiteit en aantasting van het milieu.

Lees alles over de doelstellingen van dit project in het Nepal Conservation Management Plan.

Werkzaamheden als vrijwilliger

Natuurbehoud vrijwilliger in Nepal

Wanneer je als vrijwilliger bij het dier- en natuurbehoud project in Nepal begint, krijg je een uitgebreide introductie in Pokhara van de Projects Abroad medewerkers. Zo begrijp je nog beter wat je gaat doen en wat het doel is van je werkzaamheden. Elke activiteit draagt bij aan het algemene doel van het behouden  en vergroten van de biodiversiteit in de regio.

De activiteiten waar je als vrijwilliger bij betrokken kan worden zijn:

Wildlife onderzoek

Zoals in elk natuurgebied is het ook hier belangrijk om de populatie van wilde dieren in de gaten te houden. Als er sprake is van een dalende populatie van een inheemse diersoort of juist een verschuiving waarbij een bepaalde diersoort het ecosysteem begint te domineren, is dat een teken dat het gebied onder druk staat van menselijk ingrijpen. Het is daarom belangrijk om de populaties te monitoren door middel van tellingen en een database bij te houden zodat we goed weten waar we de activiteiten binnen dit project op moeten richten. Het monitoren van de wildlife populaties wordt gedaan met behulp van opgestelde camera’s, fysieke tellingen en het identificeren van uitwerpselen.

Bedreigde diersoorten

We vinden het erg belangrijk om onderzoek te doen naar bedreigde diersoorten. Nepal is het thuisland van enkele bijzondere dieren en we hebben tot nu toe al beelden gezien van luipaarden, beren en civetkatten op onze camera’s.

Vogels

Nepal heeft wel 867 verschillende soorten vogels, een kleine 8% van het totaal aantal soorten op de hele wereld en we zijn zeer toegewijd om onderzoek naar deze vogels te doen. 35 van deze soorten worden wereldwijd bedreigd en we maken gebruik van de 'MacKinnon List' techniek om deze te monitoren. Tot nu toe hebben we al meer dan 200 vogelsoorten in het gebied weten te identificeren en hebben we onderzoek gepubliceerd over zeldzame vogelsoorten zoals de Pied Thrush (een soort lijster).

Vlinder project

Natuurbehoud vrijwilligers in Nepal

Lepidotera(vlinders en motten) zijn de tweede meest diverse groep insecten, en dus dieren, op de planeet waar we op dit project onderzoek naar doen. Op dit moment zijn we bezig met het doen van een inventarisatie van de verschillende soorten en bestuderen we welke hiervan inheems zijn en welke migreren naar het gebied rond Ghandruk.

Herpetologie studies

Hoewel het Annapurna gebied een gebergte is, komen er zo’n 40 soorten reptielen en 23 soorten amfibieën voor. Tijdens nachtelijke patrouilles en wanneer we deze diersoorten toevallig tegenkomen proberen we in kaart te brengen welke soorten in de omgeving van Ghandruk voorkomen en welke omgeving voor hen het beste is.

Rododendron Regeneratie onderzoek

Dit is een nieuw onderzoek dat zal moeten aantonen of het rododendron bos in dit gebied daadwerkelijk het grootste rododendron bos is ter wereld. Vrijwilligers zullen ook de samenstelling van de verschillende soorten meten en onderzoeken en helpen met een onderzoek naar de effecten die de mens heeft op de regeneratie van dit bos.

Monitoren van het waterstation

Er is geen weerstation in de buurt, daarom helpen vrijwilligers dagelijks mee met het verzamelen van data over de temperatuur, de luchtvochtigheid en de regenval.

Afvalverzameling

In de toekomst zullen vrijwilligers zich ook gaan focussen op het verzamelen van afval. Dit is een belangrijke activiteit waar erg nood aan is in deze omgeving. Met de hulp van de lokale gemeenschap zal je de rivier, het omliggende woud en het dorp schoonhouden door afval te verzamelen. Op deze manier kan je meer bewustwording creëren bij de lokale bevolking over het belang van het recycleren van afval zoals plastic en glas en de schadelijke effecten die de vervuiling heeft op het ecosysteem.

Voorlichting geven over natuurbehoud

Hierbij ga je workshops en andere bijeenkomsten organiseren binnen de lokale gemeenschap ten behoeve van het geven van voorlichting. In hoeverre je hierbij betrokken zal worden hangt af van je interesses en de duur van je verblijf. In sommige gevallen geven we ook voorlichting in het dorp over het tegengaan van stropers.

Interculturele activiteiten binnen de gemeenschap

Vrijwilligers krijgen de kans om meer te leren over de lokale cultuur door mee te helpen tijdens lokale festivals. Het is een unieke ervaring om deze feestelijke gebeurtenissen zelf mee te maken samen met de lokale bevolking.

Omdat het klimaat in Nepal erg varieert, met een regenseizoen van juni tot september en een droog seizoen van oktober tot juni, kan het zijn dat niet alle activiteiten altijd mogelijk zijn. De activiteiten waar jij je mee bezig zal gaan houden worden ter plaatse vastgesteld aan de hand van het seizoen en de weersomstandigheden.

Houdt er rekening mee dat je bij dit project veel zal wandelen en hiken. Het is dus belangrijk dat je over een goede lichamelijke conditie beschikt.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Richard Boter op het Natuurbehoud & Milieu project in Nepal
Richard Boter
Ik ben erg geïnteresseerd in de wijze waarop de mensen hier op het platteland van Nepal water en energie gebruiken. Alles is hier zo anders dan in Nederland, en als mijn bevindingen deze mensen kunnen helpen om verantwoordelijker te leven, dan zou dat geweldig zijn. Lees meer...

Accommodatie voor vrijwilligers

Uitzicht Himalaya gebergte Nepal

Doordat het gebied waar je werkt zo groot is, verblijven vrijwilligers in een hostel in Ghandruk zo’n 3 uur rijden vanaf Pokhara, dat door een familie wordt gerund. De faciliteiten zijn simpel, maar je zal elk dag wakker worden en worden verrast door het geweldig mooie uitzicht op de Himalaya’s.

Het leven in Ghandruk zal je een unieke culturele ervaring bieden. De maaltijden worden dagelijks in het hostel verzorgd.  Omdat alle onze vrijwilligers op dit project in hetzelfde hostel verblijven zal er altijd iemand in de buurt zijn met wie je op kunt trekken.

Pokhara is een van de meest populaire bestemmingen voor wandelaars en avontuurlijk ingestelde toeristen, maar het is een stuk rustiger dan de drukke hoofdstad Kathmandu.

Periodieke updates Management Plan, Data en rapporten Stage
Bel ons:
+32 (0) 38081112
Agenda informatiedagen
10 belangrijke weetjes natuurbehoud project Nepal

Klimaat

Source: Wikipedia

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲