You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Projects Abroad zet zich in voor een toekomst zonder weeshuizen

Projects Abroad heeft besloten dat vrijwilligerswerk projecten die gericht zijn op kinderopvang vanaf januari 2018 niet langer in weeshuizen en andere residentiële opvangcentra plaats zullen vinden, maar gericht zullen zijn op gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen. We zijn trots om aan te kunnen kondigen dat we hierbij zullen samenwerken met ReThink Orphanages om duurzame alternatieven te ontwikkelen voor weeshuizen en residentiële zorgcentra voor kinderen.

Residentiële opvang voor kinderen, bijvoorbeeld in weeshuizen of kindertehuizen, is nog steeds heel gebruikelijk in veel ontwikkelingslanden. Het is echter niet de beste manier om te zorgen voor kwetsbare kinderen. Met meer dan 8 miljoen kinderen in residentiële opvangcentra wereldwijd is het van cruciaal belang dat er in familie- en gemeenschapsgerichte opvang wordt geïnvesteerd. Tot 80% van de kinderen die in residentiële zorgcentra wonen hebben één of meerdere ouders die in leven zijn en die - met steun - bereid en in staat zouden zijn om voor hen te zorgen.

Projects Abroad heeft jarenlang samengewerkt met zorgvuldig geselecteerde residentiële zorgcentra om extra ondersteuning te bieden aan de kinderen die zij opvangen. Onze vrijwilligers en lokale medewerkers hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van het leven van deze kinderen. We zijn echter ook altijd van mening geweest dat residentiële opvang in instellingen zoals weeshuizen of kindertehuizen de laatste optie zou moeten zijn voor ieder kind en we hebben altijd lokale partners ondersteund die zich inzetten om het aantal kinderen in residentiële opvang terug te brengen.

Focus op gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen

Als vrijwilliger help je de lokale medewerkers in gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen. In de toekomst zullen we ons exclusief richten op gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen. In sommige landen, zoals Cambodja, werken we al jaren met partnerorganisaties die zich hier volledig op richten. Zo hebben we uit eerste hand kunnen ervaren hoe succesvol deze programma’s kunnen zijn in het bevorderen van de omstandigheden waarin kinderen binnen families worden gehouden, waar zij zich goed kunnen ontwikkelen en kunnen opgroeien tot gelukkige, gezonde leden van hun gemeenschap.

Voor Greg Thomson, CEO van Projects Abroad, is dit de sleutel tot het helpen opbouwen van een betere toekomst voor kinderen die nu in residentiële zorgcentra verblijven. “Het managementteam van Projects Abroad is in 2016 begonnen met een evaluatie en beoordeling van de projecten om te kijken waar onze vrijwilligers de meest duurzame en significante impact hebben, vooral als zij met kinderen werken. Een terugkomend thema tijdens dit proces was dat gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen de focus moet zijn van de inspanningen van onze vrijwilligers.”

Grotere impact door samenwerking vrijwilligersprojecten

In de afgelopen twee jaar heeft Projects Abroad de impact van vrijwilligers op het gebied van Early Childhood Development in beide situaties - gemeenschapsgerichte kinderopvang en residentiële kinderopvang – gemonitord. Gemeenschapsgerichte kinderopvang maakt een nauwere samenwerking mogelijk met de andere vrijwilligersprojecten die Projects Abroad organiseert in de betreffende landen, zoals onderwijs en gezondheidszorg, en biedt vrijwilligers de gelegenheid te helpen de behoeften van de gemeenschap als geheel aan te pakken en een duurzame toekomst voor opgroeiende kinderen te creëren.

“Het bereik van de vrijwilligersprojecten is sterker bij gemeenschapsopvang, met een groter potentieel voor langdurige impact. Gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen maakt het mogelijk dat ouders werken om een inkomen te verdienen, terwijl er voor hun kinderen wordt gezorgd en zij deelnemen aan gerichte interventies op het gebied van Early Childhood Development, waaronder geletterdheid, rekenvaardigheden, Engels en hygiëne”, zegt Jenny Puyo, Head of Programme Development voor Projects Abroad.

Samenwerking met ReThink Orphanages Network tijdens transitie

Een microkrediet vrijwilliger helpt vrouwen bij het opzetten van een eigen onderneming in Tanzania.Met dit in gedachten zal Projects Abroad vanaf januari 2018 niet langer vrijwilligers in residentiële zorginstellingen plaatsen, maar zullen zij vrijwilligerswerk doen op projecten gericht op gemeenschapsgerichte kinderopvang. Deze verandering moet op een ethische manier doorgevoerd worden, om er zeker van te zijn dat er geen onbedoeld negatief effect zal zijn op de betrokken kinderen. Projects Abroad is om deze reden een samenwerking gestart met ReThink Orphanages Network, een Australische organisatie die ervaring heeft met het begeleiden van de transitie naar gemeenschapsgerichte opvang. Dit samenwerkingsverband verzekert bovendien dat we samenwerken met anderen in de vrijwilligerswerk en ontwikkelingswerk sector om bewustwording te creëren over dit onderwerp en zeker te stellen dat kinderen niet onnodig van hun familie gescheiden worden en in een weeshuis worden geplaatst.  

Projects Abroad zal nauw samenwerken met onze lokale partners om middelen, ondersteuning en advies te bieden over de overstap naar familie- en gemeenschapsgerichte opvangmodellen voor kinderen. We zullen partners in direct contact brengen met organisaties die kinderen re-integreren met hun families. Als deel van onze toezegging om ons op verantwoorde wijze terug te trekken uit residentiële zorginstellingen, zullen we nog wel gespecialiseerde vrijwilligers, bijvoorbeeld fysiotherapeuten of ergotherapeuten, naar gespecialiseerde zorgcentra sturen. Deze projecten zullen zich richten op het opbouwen van lokale capaciteit om therapeutische zorg te bieden aan kinderen met speciale zorgbehoeften en zullen bijdragen aan het verzekeren dat, op de lange termijn, deze kinderen ook in families kunnen opgroeien, in plaats van in zorginstellingen. Projects Abroad zal zich in fases terugtrekken uit deze gespecialiseerde zorgcentra, waarbij we nauw blijven samenwerken met onze gespecialiseerde adviseurs en project partners.

Lees meer over onze visie op de toekomst van weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang.

Terug naar Nieuws

Bel ons:
+32 (0) 38081112
Agenda informatiedagen

Volg de RSS feed

Projects Abroad News Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲