You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligers in Jamaica bouwen badkamer voor bejaarde inwoner

Vrijwilligers op het Bouw project van Projects Abroad hebben onlangs de werkzaamheden afgerond van een badkamer voor een bejaarde man die in ermbarmelijke omstandigheden leefde. De bouw is onderdeel van de campagne voor sanitaire voorzieningen, die liep van februari tot april 2018. Dit initiatief was van levensbelang voor Meneer Smith en een ingrijpende ervaring voor de deelnemende vrijwilliger Marc-Oliver Melet, die een belangrijke rol speelde tijdens deze campagne.

Lokale bewoners van de gemeenschap in Jamaica vertelde Projects Abroad over de toestand van Meneer Smith, een 71-jarige man die in heel slechte omstandigheden leefde. Hij woonde in een huis met 1 slaapkamer zonder keuken of badkamer. “Er waren nachten waarin ik naar de toilet moest maar het weer verhinderde me om naar buiten te gaan.” zei Meneer Smith. Hij werd vaak ziek, met regelmatige maagklachten en ziekenhuisopnames. Hij kreeg recent ook een besmettelijke ziekte, leptospirose, als gevolg van slechte sanitaire voorzieningen.

Hulp voor Meneer Smith

Een bouw vrijwilliger helpt bij het bouwen van een Badkamer in Jamaica

Een lokale kerkgroep merkte op dat de gezondheid van de man te maken had met zijn leefomstandigheden en ze besloten al snel om financiering te zoeken. Een gebrek aan sanitaire voorzieningen is een vaak voorkomend probleem in achtergestelde buurten van Jamaica. Veel mensen hebben geen toegang tot een fatsoenlijk toilet, wat hen ertoe dwingt om in de open lucht hun behoefte te doen.

Deze badkamer geeft Meneer Smith toegang tot een eigen toilet, wat zijn gezondheid verbetert en andere ziektes geen kans meer geeft. Het geeft hem ook het comfort en de waardigheid die hij verdient.

De kerkgroep was niet in staat om het hele project zelf te financieren en omdat ze al hadden gehoord van het werk dat Projects Abroad doet voor ouderen in andere gemeenschappen, kwamen ze rechtstreeks bij ons terecht. Ze stelden voor om onze bouw vrijwilligers in Jamaica in te zetten om de badkamer te bouwen.

De vrijwilligers van Projects Abroad gingen aan de slag!

Bouw vrijwilligers en medewerkers in Jamaica bouwde een badkamer voor Meneer SmithOnze bouw vrijwilligers en medewerkers twijfelden geen seconde en konden na 4 weken de fundering en bouwstructuur al afronden. Samen met lokale bouwspecialisten hebben de vrijwilligers de muren en het plafond afgewerkt, met een deuropening die de badkamer verbindt met het huis. Ze installeerden ook ramen en deuren, een wastafel, toilet en deden het nodige loodgieterswerk.

Één vrijwilliger, Marc-Olivier Melet uit Frankrijk, voelde heel erg mee met het verhaal van Meneer Smith. Hij startte het project als onderdeel van zijn stage. Zijn bedoeling was om ervaring op te doen voor zijn praktijkopleiding in Frankrijk, waar hij opgeleid wordt door ervaren bouwvakkers en ambachtslieden.

Melet werkte heel hard, hij bleef soms tot 10 uur lang op het project. “Het was ongelooflijk om de toewijding van Mark te zien op dit project,” zegt Kay Hendricks, Projects Abroad Country Director in Jamaica. “Hij wilde het project heel graag af krijgen voor zijn vertrek, om zeker te zijn dat Meneer Smith het goed stelt met zijn eigen badkamer.”

Het werd een heel emotionele dag voor zowel onze vrijwilligers, medewerkers en de mensen in de lokale gemeenschap, toen de badkamer klaar was. “Deze nieuwe badkamer is van onschatbare waarde voor mij, omdat het mijn levenskwaliteit verbetert en het me de privacy geeft die een bejaarde man zoals ik niet kan missen in zijn eigen huis,” vertelde Meneer Smith. Ook Melet was diep ontroerd: “Dit is een ervaring die ik nooit van mijn leven zal vergeten.”

Waarom het bouw project in Jamaica zo belangrijk is

Een badkamer die werd gebouwd voor een lokale bejaarde man in Jamaica

Het bouwen van deze badkamer maakt deel uit van onze campagne voor sanitaire voorzieningen met als doel besmettelijke ziekten te bestrijden. Tijdens deze campagne werkten de geneeskunde vrijwilligers en bouw vrijwilligers samen om een gezonde levenstijl voorop te stellen. We zorgden voor een groter bewustzijn rond het belang van goed sanitair, bouwden toiletten en installeerden waterkranen.

“Drinkwater is de basis van een duurzame ontwikkeling en wereldwijde gezondheid,” zegt Jenny Puyo, Head of Programma Development bij Projects Abroad. “Het heeft invloed op zo’n groot deel van ons leven, waaronder onze gezondheid, onderwijs, de economie van het land, en nog veel meer. Besmettelijke, maar vermijdbare, ziektes zijn een aanhoudend probleem voor vele ontwikkelingslanden, en de meest simpele oplossingen kunnen voor betere hygiëne en sanitair zorgen en een wereld van verschil maken.”

Het uitgevoerde werk door onze bouw vrijwilligers in Jamaica voor Meneer Smith is slechts een voorbeeld van de impact die een eenvoudige oplossing kan hebben op individuen in een gemeenschap. We blijven in de toekomst ook verder werken met Meneer Smith om zijn gezondheidstoestand op te volgen. Geneeskunde vrijwilligers zullen regelmatig controles uitvoeren om zijn gezondheid te evalueren en ongedierte bestrijden rondom het huis. We zijn ook van plan een watertank  te installeren die het regenwater opvangt, zodat zijn badkamer voorzien wordt van duurzaam, stromend water.

 

Ontdek hoe je deel kan uitmaken van het Bouw project om zo de levens van mensen zoals Meneer Smith te verbeteren. Je kan ook meer lezen over het werk dat we doen op Bouw projecten in andere bestemmingen.

Terug naar Nieuws

Bel ons:
+32 (0) 38081112
Agenda informatiedagen

Volg de RSS feed

Projects Abroad News Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲