You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk met dieren in het buitenland

Overzicht

Als je vrijwilligerswerk met dieren in het buitenland doet, kun je bijvoorbeeld helpen bij de zorg voor verwaarloosde honden.

Vrijwilligerswerk met dieren in het buitenland is een bijzondere ervaring. Als jij een passie hebt voor het werken met dieren, binnen de diergeneeskunde of in een algemeen verzorgende rol, dan hebben wij een aantal vrijwilligersprojecten beschikbaar die goed bij jou zouden kunnen passen. Bij deze projecten kun je ervaring opdoen of je eigen vaardigheden in praktijk brengen, terwijl je leert hoe diergeneeskunde en dierenverzorging in zijn werk gaat in een ontwikkelingsland.

Klik hier om direct naar de mogelijke bestemmingen voor Diergeneeskunde en Dierenverzorging te gaan

Je bent van harte welkom om vrijwilligerswerk te doen op onze projecten met dieren in het buitenland. Zo kun je bijvoorbeeld deelnemen tijdens je tussenjaar, als je als professional toe bent aan een carrière break of als je gewoon tijdens je vakantie een bijzondere ervaring op wilt doen. Ervaring is geen vereiste, want we bieden goede begeleiding en vinden het het belangrijkste dat jij gemotiveerd bent en een passie hebt voor dieren.

Of je je nu in Mexico inzet voor het herstel van gewonde valken, in China meehelpt met de verzorging van panda's of in Argentinië helpt in een hondenasiel, jij zal een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van dieren in het buitenland.

De kijk op dieren in een ontwikkelingsland

Vrijwilligers die met dieren willen werken in het buitenland kunnen bijvoorbeeld naar Mexico om voor mishandelde dieren te zorgen.In ontwikkelingslanden wordt vaak heel anders omgegaan met dieren dan wij in westerse landen gewend zijn. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo is de bevolking in arme gemeenschappen bijvoorbeeld vaak voor een groot deel afhankelijk van bepaalde diersoorten voor het uitvoeren van belangrijke werkzaamheden, met name op het platteland, waar de mensen niet beschikken over machines om hen te helpen. Lastdieren zijn daarom veel waard vanwege hun kracht en snelheid. Soms zijn hele gezinnen afhankelijk van de gezondheid van deze dieren.

De houding ten opzichte van huisdieren is vaak ook erg anders. Een hond is bij ons misschien je beste vriend en een onderdeel van het gezin, maar het is voor mensen die in armoede leven moeilijk om een hond als zodanig te zien, wanneer het al moeite kost om jezelf en je kinderen elke dag van genoeg eten te voorzien. Verwaarlozing van dieren komt dus veel vaker voor en daarom is het vrijwilligerswerk met dieren dan ook hard nodig.

Lees hier ons beleid: Werken met dieren

Vrijwilligerswerk met dieren op Diergeneeskunde & Dierenverzorging projecten in het buitenland

Als vrijwilliger kun je werken met dieren in het buitenland, bijvoorbeeld op het gebied van diergeneeskunde of dierenverzorging.

Door vrijwilligerswerk te doen met dieren op een diergeneeskunde en/of dierenverzorgingsproject heb je de kans om (werk) ervaring op te doen. Je wordt betrokken bij de dagelijkse zorg voor de dieren, je geeft de dieren te eten en houdt hun hokken schoon. Ook steek je vaak veel op over diergeneeskunde, door mee te kijken met ervaren dierenartsen.

In sommige bestemmingen is de kans groot dat je naast huis- en boerderijdieren ook te maken krijgt met verschillende exotische diersoorten, zoals slangen, vogels en apen. Vrijwilligers krijgen ook te maken met zaken die in de westerse wereld bijna niet meer voorkomen zoals hondsdolheid. Ook zal je een beter begrip krijgen van de problemen die mensen hebben in zowel stedelijke als landelijke gebieden in de derde wereld.

Tijdens je project krijg je altijd een projectcoördinator toegewezen die jouw aanspreekpunt zal zijn tijdens je vrijwilligerswerk. Je zal meelopen met een lokale professional en praktische werkervaring op kunnen doen die aansluit bij jouw kennis en vaardigheden. Ook kan je alle vragen stellen die je wilt en kun je dus veel leren van je lokale collega’s.

Diergeneeskunde & Dierenverzorging projecten voor vrijwilligers in het buitenland:

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲