You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een Natuurbehoud & Milieu project - Regenwoud in Peru

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Taricaya Ecological Reserve (Peruvian Amazone)
 • Type projecten: Natuurbehoud & Milieu
 • Jouw rol binnen dit project: Meewerken aan biodiversiteit studies en wildlife observaties, meewerken aan een dierenvrijlating programma, meehelpen om gewassen goed te laten groeien, zoals bananen, avocado's en chili ’s, de lokale medewerkers meehelpen met de vlinder- en schildpadden fokkerij.
 • Accommodatie: Groepsaccommodaties
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 1 week
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder

Ons Natuurbehoud & Milieu project in Peru is diep in het Amazone regenwoud gevestigd. Onze vrijwilligers verblijven in het Taricaya Ecological Reserve, dat 476 hectare groot is en waar ze zullen meewerken aan belangrijke onderzoeken. Dit project biedt jou de kans om één van de meest diverse ecosystemen van deze planeet te bezoeken en te helpen bij het behoud van dit gebied. Bij Taricaya krijg je de kans om deel te nemen aan leuke activiteiten zoals het helpen in Peru’s eerste officiële dierenopvangcentrum. De Peruaanse overheid heeft dit project uitgeroepen tot het meest effectieve project binnen Natuurbehoud & Milieu in het hele land.

Je kunt tijdens dit project ook meewerken aan studies naar de biodiversiteit binnen de flora en de fauna. Taricaya heeft de hoogste canopy walk van Zuid-Amerika, een zoetwaterschildpad project en een boerderij. Tijdens je verblijf zal je ondersteund worden door ons team van deskundige personeelsleden.

Je hebt geen specifieke ervaring nodig om aan dit project deel te kunnen nemen. Alle vrijwilligers zijn welkom, of je nu een tussenjaar wilt nemen, je carrière wilt onderbreken, onderzoek wilt komen doen voor je studie of als invulling van jouw zomervakantie. Dit project is geschikt voor iedereen die graag buiten is en een passie heeft voor natuur en wildlife. Je zult tijdens dit project veel praktische werkervaring opdoen en veel leren over het werk dat in Taricaya wordt gedaan.

Hier vind je de antwoorden op de volgende vragen:

Wat is mijn rol binnen dit Natuurbehoud & Milieu project?

Vrijwilligers die deelnemen aan dit project zullen betrokken worden bij een groot aantal activiteiten, zoals:

 • Het meewerken aan studies naar de biodiversiteit en het observeren van wildlife, zoals:
  • Vogels observeren vanaf de canopy platform.
  • Zoogdieren bestuderen met bewegingsgevoelige camera’s.
  • Onderzoek doen naar reptielen, amfibieën en vlinders.
 • Werkzaamheden binnen het dierenopvangcentrum:
  • Dieren voeren.
  • Het bouwen en onderhouden van kooien.
 • Het helpen bij het verbouwen van gewassen zoals bananen, citroenen, avocado's en pepers op de boerderij.
 • Het personeel helpen met de broedprogramma’s voor vlinders en schildpadden.
 • Het onderhouden van wandelpaden.

Vrijwilligers werken volgens een opgesteld schema. Meestal werken ze tussen de 4 en 6 uur per dag. Sommige activiteiten zijn seizoensgebonden, maar je zal hoe dan ook aan verschillende taken werken gedurende je verblijf in Taricaya. Sommige activiteiten beginnen al vroeg in de ochtend. Tijdens de middag zal je even gaan rusten om zo de ergste hitte te vermijden. In de avonden zal je genoeg tijd hebben om te relaxen na de inspanningen van de dag.

Ons gespecialiseerde personeel zal er voor zorgen dat je inzicht krijgt in onderwerpen zoals het leven in de jungle, het gedrag van de dieren die er leven, het lokale ecosysteem en de problemen die wereldwijd spelen rond het onderwerp natuurbehoud.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Helena Kneppers op het Natuurbehoud & Milieu project in Peru
Helena Kneppers
De activiteiten verschilden heel erg. Soms was het een staff-member helpen met zijn project (zoals reptielen vangen voor statistieken, vleermuizen vangen voor de uitbreiding van het aantal soorten, vlinders vangen voor de uitbreiding van het vlinderhuis of kamperen op het strand om schildpadeieren te zoeken), vogel observatie, het voeden van de dieren in het Animal Rescue Centre, het evalueren van een groep spider monkeys of klusjes rond heel het reservaat zoals de paden gangbaar maken, maar ook onderhoud van bungalows of de kooien van de dieren. Lees meer...

Wat zijn de doelstellingen van dit Natuurbehoud & Milieu project?

Flora en fauna in Peru

De hoofddoelstelling van dit project is het gebied te helpen herstellen van eerdere verstoringen. Ook willen we een positieve impact maken op het ecosysteem in het Taricaya reservaat. Projects Abroad heeft in 2004 de award Reserva Ecologicà Taricaya gewonnen. Ieder jaar stellen we een technisch rapport op waarin we de impact die wij op dit gebied hebben beschrijven en waarin we ons werk verklaren. De data die in dat rapport verwerkt zitten komen rechtstreeks van de dagelijkse observaties van de vrijwilligers.

Dankzij dit werk wordt Taricaya steeds meer internationaal erkend als een onderzoekscentrum. Het centrum heeft al verscheidene onderzoeksrapporten aangeleverd die op belangrijke internationale conferenties zijn gebruikt, vooral op het gebied van ornithologie (vogelkunde), maar ook op op het gebied van bescherming van de brilberen.

Een andere doelstelling is ervoor zorgen dat de lokale bevolking potentiele schade aan de omgeving zoveel mogelijk gaan beperken. Zij helpen ons bij ons Natuurbehoud & Milieu project en wij helpen hen bij het verbouwen van gewassen op hun land. We hebben een boerderij die we gebruiken om onze ideeën en technieken te leren aan lokale boeren. We ondersteunen deze boeren onder andere bij het verbouwen van mahonie, koffiebonen, cacaobonen, maar ook bij het houden van vee en het afwisselen van gewassen.

Vrijwilligerswerk natuurbehoud in Peru

We hopen ook dat de nieuwe snelweg die door de Amazone loopt toeristen naar dit gebied toe zal brengen en dat dit het verbouwen van deze gewassen winstgevender maakt. 

Het vrijlaten van dieren die in gevangenschap hebben geleefd (zoals exotische huisdieren) in een veilige leefomgeving is een andere doelstelling die voor ons erg belangrijk is. Taricaya heeft de eerste officiële wildlife dierenopvang die dieren terugzet in het wild binnen dit gedeelte van Zuid-Amerika. We nemen hierin het voortouw en we hebben al veel dieren vrijgelaten in hun natuurlijke leefomgeving. 

Je kan meer lezen over de doelstellingen van dit project in het Peru Conservation Management Plan.

Waar zal ik verblijven tijdens dit project?

Papegaaien verzorgen in Peru

Alle vrijwilligers verblijven in het Taricaya Ecological Reserve, dat volledig in beheer is van Projects Abroad. De accommodatie bestaat uit 4-persoons houten bungalows met eigen badkamer. Er is ook een grote gemeenschappelijke ruimte en een groot kook- en eetgedeelte. We zullen ervoor zorgen dat jij goed verzorgd wordt, ook al zit je midden in de jungle!

De dichtstbijzijnde plaats is Puerto Maldonado, op ongeveer 1 uur varen met de boot. Vrijwilligers kunnen deze plaats in de weekenden bezoeken. In Puerto Maldonado vind je hotels, barretjes, winkels en er is toegang tot internet. Dit is ook de plek waar vrijwilligers worden opgehaald wanneer zij zijn gearriveerd met het vliegtuig. Vlakbij het project is eveneens de Amazon Planet Lodge gevestigd, waar je na het werk of in het weekend langs kunt gaan.

Je kunt al vanaf 1 week deelnemen aan het Natuurbehoud & Milieu project in Peru, mocht je niet de tijd hebben om langer deel te nemen. Dit project is door onze lokale collega’s als geschikt bevonden om ook tijdens een kortere periode waardevol te zijn voor zowel de vrijwilliger als de lokale gemeenschap. Je werkt actief mee aan verschillende natuurbehoud activiteiten, maar wees je er van bewust dat je misschien niet dezelfde impact kan maken als vrijwilligers die voor langere tijd deelnemen.

Vrijwilligers die deelnemen aan dit project voor een periode van een of twee weken worden gevraagd te arriveren in het weekend.

Vrijwilligers die diploma’s hebben op het gebied van biologie, milieuwetenschappen of een andere gerelateerde opleiding zijn altijd welkom op ons project. Ook zij werken samen met onze ervaren personeelsleden en helpen hen met het doen van onderzoek en het verrichten van andere dagelijkse taken. Wij moedigen je aan om jouw kennis en ideeën uit te wisselen met ons team!

Periodieke updates Management Plan, Data en rapporten Stage

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲