You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk voor gezinnen

Overzicht

Vrijwilligerswerk voor gezinnen

Het idee van vrijwilligerswerk voor het hele gezin wordt steeds gebruikelijker – en dat is niet zonder reden! Wonen en vrijwilligerswerk doen in het buitenland samen met je familie is een bijzondere uitdaging waarbij je elkaar op een mooie manier nog beter leert kennen. Je kunt samen werken aan een waardevol project en je leert een land en cultuur op een andere manier kennen dan bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Op deze pagina geven we je graag meer informatie over vrijwilligerswerk in het buitenland voor gezinnen.

Sommige vrijwilligers willen graag ‘er even tussenuit’ bij hun baan, anderen zijn op zoek naar een bijzondere invulling van hun vakantie, maar willen hun gezin liever niet achterlaten. Vaak willen ouders bewust hun kinderen meenemen om hen iets mee te geven van hoe mensen in ontwikkelingslanden leven en hoe je samen iets voor anderen kunt betekenen. Wat je motivatie ook is, wanneer je als gezin kiest voor een vrijwilligersproject, beleef je met elkaar een unieke ervaring waar jullie nog lang over kunnen napraten.

Wanneer een gezin wilt deelnemen aan één van onze projecten, houden we er rekening mee dat elk gezin anders is. Daarom kijken we zoveel mogelijk naar de wensen en samenstelling van het gezin wanneer we de plaatsing bij een project en accommodatie verzorgen. Sommige soorten projecten en bestemmingen zijn meer geschikt dan anderen wanneer het om gezinnen gaat.

Welke vrijwilligersprojecten zijn geschikt voor gezinnen?

Nederlandse jongens van 11 jaar bij een sportproject in Kenia

Wat betreft de projecten zijn het vooral de sociale projecten, lesgeef projecten en sport projecten die geschikt zijn voor gezinnen. Neem bijvoorbeeld een sociaal project in een dagopvangcentrum voor kinderen van verschillende leeftijden. Kinderen kunnen zo vaak gemakkelijk aansluiting vinden bij leeftijdsgenootjes en kunnen ook helpen met de activiteiten die jullie doen. Zijn jullie kinderen al iets ouder, dan is een lesgeefproject op een kleuterschool ook geschikt. Als ze bijvoorbeeld 12 of 13 jaar oud zijn, kunnen ze al prima helpen met eenvoudige educatieve activiteiten voor kleuters. Kies je als gezin voor een sportproject op een school, dan kunnen de kinderen makkelijk meedoen met de sportlessen. De kinderen zijn vaak al snel in staat om de warming-up oefeningen voor te doen of een estafette voor te bereiden.

Wil je als ouder graag jouw kennis en ervaring inzetten op een heel ander gebied, dan is dat zeker bespreekbaar. Misschien heb je ervaring op medisch gebied of wil je lokale ondernemers helpen bij een business project. We kunnen altijd bekijken of er combinaties van projecten mogelijk zijn waarbij de ene ouder zijn of haar ervaring inzet, en de andere ouder met de kinderen een sociaal of sport project doet.

Welke bestemmingen zijn geschikt voor gezinnen?

We kunnen in elke bestemming waar wij actief zijn gezinnen plaatsen bij een project, met uitzondering van China, Jamaica en Costa Rica. Landen die we in het bijzonder aanraden voor gezinnen zijn Ecuador (Galapagos eilanden), Thailand, Ghana en Kenia, maar het gaat er natuurlijk om welk land jullie echt aanspreekt. Voor veel gezinnen is het ook belangrijk welke taal er gesproken wordt. In bijvoorbeeld Ghana en Kenia wordt over het algemeen goed Engels gesproken, maar in Ecuador is Spaans de voertaal. Zorg dat je ieder geval een basis van de taal van jouw land spreekt, en als het lukt je kinderen ook.

Welk land je ook kiest, we zullen vooraf met jou en onze collega’s ter plaatse overleggen wat geschikt is voor jouw gezin. Kijk op de pagina met bestemmingen voor een compleet overzicht.

Hoe werkt Projects Abroad met gezinnen?

Vrijwilligerswerk als gezin in Ghana

Projects Abroad heeft vele vrijwilligersprojecten voor gezinnen met jonge kinderen vanaf 4 jaar. Welk project geschikt is, hangt af van o.a. de leeftijd van je kinderen, de samenstelling van je gezin, voorkeuren en de omstandigheden van het project in de bestemming. We kunnen alleen kinderen < 4 jaar accepteren onder bepaalde omstandigheden. Dit bespreken we graag vooraf met jullie en het lokale Projects Abroad kantoor ter plaatse.

Meestal is het zo dat de kinderen gewoon mee kunnen draaien met hun ouders in een project. Dat is voor de meeste gezinnen juist belangrijk zodat ze met elkaar een bijzondere ervaring op kunnen doen. Ook is het mogelijk dat bijvoorbeeld één van de ouders bij het project werkt en de ander thuis (bij het gastgezin) blijft. We kunnen niet voor dagopvang van de kinderen zorgen, daar zijn de ouders verantwoordelijk voor.

Leeftijden van kinderen

 • Kinderen van 0 t/m 3 jaar: Projects Abroad kan alleen onder bepaalde omstandigheden kinderen onder de 4 jaar accepteren. Neem contact met ons op als je hier meer over wilt weten, zodat we kunnen overleggen met onze lokale collega's. 
 • Kinderen van 4 t/m 14 jaar: Kinderen van 4 t/m 14 jaar mogen met hun ouders deelnemen voor een aangepaste prijs per week. Meestal ligt dit tussen de €195 en €370 per kind per week, het exacte bedrag hangt af van de bestemming en het project. Bekijk hier de prijzenpagina met kosten voor kinderen per bestemming.
 • Kinderen van 15 jaar en ouder: Is je kind 15 jaar of ouder, dan geldt de standaard prijs per persoon. Bekijk de prijzenpagina voor meer informatie over de kosten.
We bieden 5% korting op de standaard prijs aan directe familieleden (volwassenen en kinderen van 15 jaar en ouder) die samen vrijwilligerswerk doen.

Contact en meer info

Wil jij ook met je gezin aan een project deelnemen maar mis je nog informatie of heb je vragen? Neem contact met ons op voor meer informatie, advies en inspiratie.

Ervaringen

Veel van onze vrijwilligers schrijven na hun project een ervaringsverhaal om zo anderen te informeren en inspireren. Natuurlijk zijn er ook verhalen van gezinnen waardoor je een beter idee krijgt wat jullie te wachten staat. Op deze pagina vind je een aantal samenvattingen van deze verhalen en telkens een link naar het complete verhaal.

Ervaringsverhalen van gezinnen

Ervaringsverhaal van een gezin in Cambodja:

Annemieke en Arjan Zoer kozen ervoor om samen met hun 3 kinderen, Emma (10), Lotte (9), & Thomas (6) af te reizen naar Cambodja. "We wilden geen relaxte vakantie. We wilden echt de Aziatische cultuur ontdekken en de beste manier op dit doen is om te werken en te wonen in het land. Mijn man en ik wilden ieder een project doen welke ook mogelijk zou zijn met onze 3 kinderen. Projects Abroad vond twee projecten in Cambodja. Voor mij en de kinderen een sociaal project en voor mijn man een microkrediet project. We zijn blij dat we contact hebben opgenomen met Projects Abroad. Zij maakten het mogelijk dat we gedaan hebben wat we wilden doen."

Annemieke heeft een verhaal geschreven over haar ervaringen met de kinderen bij het sociale project, hun ervaringen lees je hier.

Arjan heeft een verhaal geschreven over zijn tijd bij het microkrediet project, zijn ervaringsverhaal lees je hier.

Ervaringsverhaal van een gezin in Kenia:

Op 5 juli jl. zaten we met z’n drieën in het vliegtuig richting Nairobi, Kenia. Naast onze bagage, nog twee volle sporttassen in het laadruim met sponsormateriaal. Voor een heel team shirts en broekjes van vv Omlandia, ballen, voetbalsokken, scheenbeschermers, voetbalpompen, keeperhandschoenen en o.a. nog potloden, gummen en schriften. Via Projects Abroad hadden we ons aangemeld als vrijwilligers bij een sportproject (voetbal en zitvolleybal). Nog nooit in Afrika geweest en nog geen beeld van wat ons te wachten stond. Onze verwachtingen zijn overtroffen! Wat hebben wij een gave tijd gehad. De Kenianen zijn ontzettend open, hartelijk, geïnteresseerd en altijd in voor een praatje.

Lees het volledige ervaringsverhaal van dit gezin in Kenia.

Ervaringsverhaal van een gezin in Ghana:

Dieneke Holstein ging de uitdaging aan met 2 dochters (4 en 6 jaar), een zoon (16 jaar) en een buurmeisje (17 jaar). Ruim 9 maanden voor vertrek schreven zij zich in om met alle voorbereidingen en fondsenwerving te beginnen. Zij deden een sociaal project bij een weeshuis in Ghana voor 4 weken. “ Via een kennis hoorde ik dat je tegenwoordig met je gezin vrijwilligerswerk kan gaan doen. Wat gaaf, want op die manier zou mijn langgekoesterde wens toch in vervulling kunnen gaan: ik zou niet langer hoeven te wachten tot alle kinderen de deur uit gaan, maar kon samen met hen op reis.”

Lees het volledige ervaringsverhaal van dit gezin in Ghana.

Ervaringsverhaal van een gezin in Ecuador:

Manou Hebben en David Luttik met 2 dochters (12 en 14 jaar) deden een sociaal project in Ecuador (Galapagos eilanden) voor 4 weken. “Zou het niet geweldig zijn om met z’n vieren twee maanden weg te gaan, Nederland achter ons te laten en even met hele andere dingen bezig te zijn? Geen stress, andere gewoonten en gebruiken, niks moet en alles kan? Met deze wens in ons hoofd ontstond in september 2012 het idee om onze vakantiedroom te verbinden aan vrijwilligerswerk.” Met het hele gezin hielpen ze in een schooltje met knutselactiviteiten, spelletjes en Engelse les. “We merkten dat met een klein beetje hulp en veel aandacht sommige kinderen hun werkje (veel) beter deden. Daarmee maakten we soms echt een verschil, ook al zat het in de kleine dingen.”

Lees het volledige ervaringsverhaal van dit gezin in Ecuador.

Ervaringsverhaal van een gezin in Kenia:

Marianne Strijbos en dochter Noor (13) en Mirjam Dijkman en dochter Loys (14) kozen voor een sociaal project in Kenia voor 2 weken. “In een volgepakt vliegtuig, met drie extra tassen van wel zo’n 23 kilo elk, vol met lapjes, naalden, scharen, 38 complete tenues van de Amsterdamse voetbalclub SDZ, 1000 AH wuppies, en heel veel knuffels, puzzels en speelgoed, vlogen wij in acht uur naar Nairobi.” Hiermee maakten ze heel veel kinderen blij in het weeshuis en in een schooltje. Daar hielpen ze tijdens de week met leuke activiteiten en in het weekend konden ze de prachtige natuur van Kenia ontdekken.

Lees het volledige ervaringsverhaal van deze twee gezinnen in Kenia.

Meer informatie en persoonlijk contact met gezinnen

Wil je graag meer informatie of persoonlijk contact opnemen met een gezin dat eerder vrijwilligerswerk heeft gedaan? Neem gerust contact met ons op zodat wij je de gewenste informatie en contactgegevens kunnen geven. Zo kun je direct meer horen en vragen stellen over hun ervaringen.

Tips

Wanneer je met het hele gezin de uitdaging aan gaat om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen, komen er ongetwijfeld veel vragen in je op. Natuurlijk is het prettig om antwoorden te krijgen van gezinnen die het al een keer meegemaakt hebben. We hebben daarom onze gezinnen die eerder vrijwilligerswerk deden gevraagd om tips. Op deze pagina lees je allerlei tips waar je als gezin rekening mee moet houden bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland.

 • Leer voor vertrek de taal van het land: afhankelijk van de bestemming is het belangrijk ieder geval een basis Engels, Frans of Spaans te leren. Een van de Nederlandse gezinnen volgde thuis alvast een paar maanden Spaanse lessen waaraan zowel de ouders als kinderen meededen. Eenmaal in Ecuador hadden ze veel plezier van hun basis Spaans.
 • Stel niet te hoge eisen aan jezelf voor het project: probeer niet te bedenken wat je allemaal ‘moet’ bereiken, maar doe wat je samen kunt doen. Ook – of juist – de kleine dingen zijn belangrijk, zowel voor jou als het project.
 • Laat het over je heen komen: natuurlijk is een goede voorbereiding belangrijk en wil je zoveel mogelijk lezen. Maar als je eenmaal aankomt in de bestemming, neem dan genoeg tijd om te wennen en sta open voor alle nieuwe indrukken en gewoonten. Bespreek elke dag met elkaar wat je hebt meegemaakt en stel gerust vragen bij het lokale Projects Abroad team als iets anders is dan verwacht of als iets niet helemaal duidelijk is.
 • Wees flexibel: je komt terecht in een nieuwe omgeving met een andere cultuur en gewoonten dan jullie gewend zijn. Probeer je aan te passen en flexibel op te stellen. Wees ook niet bang om vragen te stellen als je iets raars (of liever gezegd iets anders) tegenkomt.
 • Verdiep je in het project: zorg dat je weet wat voor project je gaat doen: wat voor soort instelling (opvangcentrum, kleuterschool, etc.), aantal en leeftijd van de doelgroep, globale week- of dagplanning, etc. Op deze manier kun je ook alvast wat ideeën bedenken en eventueel materialen verzamelen voor mogelijk activiteiten.
 • Donaties en fondsenwerving: vraag wat nodig is in de bestemming. Betrek je kinderen bij het inzamelen van geld of donaties om het project te steunen. Bedenk samen een leuk plan en laat ze het mee uitvoeren. Zo betrek je hen bij alle stappen van jullie reis en worden ze al voorbereid op wat hen te wachten staat.
 • Reispas / paspoort voor kinderen: Maak tijdig al je reisdocumenten in orde. Vergeet niet dat ook alle kinderen, ongeacht de leeftijd, een geldig paspoort nodig hebben.
 • Vaccinaties en gezondheid: begin op tijd met vaccinaties en adviezen over gezondheid. Doe dit via een officiële (medische) instantie zoals de GGD voor een goed en betrouwbaar advies en de juiste vaccinaties. Bekijk ook of jouw zorgverzekering de vaccinaties deels of helemaal vergoed. Soms geldt een maximum per kalenderjaar, dus als je op tijd bent kun je het beste vaccinaties spreiden over 2 kalenderjaren.
 • De Engelse taal kan een drempel zijn in het begin. Stimuleer de kinderen vooral om het eerst zelf te proberen, desnoods met handen en voetenwerk. (Moeder van 2 jongens van 11 in Kenia: Als de kinderen er echt niet uitkwamen, hielp ik, maar dan vaak door de vertaling aan de kinderen door te geven, zodat zij dit weer konden zeggen tegen de persoon in kwestie. En de Kenianen zijn heel geduldig, heb ik gemerkt, en vinden dit prima. Vrij snel zijn ze dan de drempel van onzekerheid over en kletsen ze een eind weg.)
 • Ga lekker onbevangen het avontuur tegemoet. Wanneer je er zelf relaxed in staat, nemen de kinderen dit over.

Mis je nog tips of informatie, neem dan gerust contact met ons op. Ook is het mogelijk om in contact te komen met gezinnen die eerder een project deden met Projects Abroad.

Meest gestelde vragen

Hier lees je een aantal van de meest gestelde vragen over vrijwilligerswerk voor gezinnen. Staat jouw vraag er niet bij, is het antwoord niet voldoende of heb je behoefte aan meer informatie, neem dan gerust contact met ons op.

Welke bestemmingen zijn geschikt voor gezinnen?

We kunnen in elke bestemming waar wij actief zijn gezinnen plaatsen bij een project, met uitzondering van China en Costa Rica. Landen die we in het bijzonder aanraden voor gezinnen zijn Ecuador (Galapagos eilanden), Thailand, Ghana en Kenia, maar het gaat er natuurlijk om welk land jullie echt aanspreekt.

Kies je voor Jamaica, houd er dan rekening mee dat kinderen onder de 16 jaar niet mee kunnen werken op een project. Eén van de ouders moet dan bij de kinderen in het gastgezin blijven of je moet bereid zijn te investeren in kinderopvang, uiteraard wordt dit vooraf goed besproken.

Welke vrijwilligersprojecten zijn geschikt voor gezinnen?

Vooral de sociale projecten, lesgeef projecten en sport projecten worden aangeraden voor gezinnen. Andere projecten die beter aansluiten bij jullie interesses en vaardigheden zijn ook mogelijk want elk gezin is natuurlijk anders. In overleg kunnen we een geschikt project vinden dat goed bij jullie gezin past.

Kunnen we met het hele gezin bij dezelfde accommodatie verblijven?

Gezinnen worden altijd samen in een accommodatie geplaatst, indien anders gewenst kan dit besproken worden. In de meeste gevallen is de accommodatie bij een gastgezin.

Hoe bereid ik mijn kinderen voor op vrijwilligerswerk in het buitenland?

Dit hangt natuurlijk van de leeftijd van de kinderen af, maar laat ze vooral meedenken en meedoen. Betrek ze bij alle voorbereidingen: van de keuze voor een project tot de vaccinaties en visumaanvraag, maar ook de cultuur van het land.

Vanaf welke leeftijd kunnen mijn kinderen deelnemen aan vrijwilligerswerk in gezinsverband?

Gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar kunnen deelnemen aan de vrijwilligersprojecten van Projects Abroad. Vanaf een leeftijd van 16 jaar mogen ze zelfstandig deelnemen (soms zijn er uitzonderingen voor 15 jarigen, bijvoorbeeld voor een groepsreis voor jongeren).

Kan mijn gezin verschillende projecten combineren?

Wil je als ouder graag jouw kennis en ervaring inzetten op een heel ander gebied, dan is dat zeker bespreekbaar. Misschien heb je ervaring op medisch gebied of wil je lokale ondernemers helpen bij een business project. We kunnen altijd bekijken of er combinaties van projecten mogelijk zijn waarbij de ene ouder zijn of haar ervaring inzet, en de andere ouder met de kinderen bijvoorbeeld een sociaal project doet.

Is de prijs voor kinderen hetzelfde als voor de ouders?

Kinderen van 4 t/m 14 jaar mogen met hun ouders deelnemen voor een aangepaste prijs per week. Meestal ligt dit tussen de €170 en €300 per kind per week, het exacte bedrag hangt af van de bestemming en het project. Bekijk hier de prijzenpagina met kosten voor kinderen per bestemming.

Heb je nog meer vragen, neem dan zeker een kijkje op onze veel gestelde vragen pagina. Vind je hier geen antwoord op je vraag? Aarzel dan niet en neem contact met ons op.

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲